Europljani sve više vremena na poslu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stvarni radni tjedan stalno zaposlenih radnika lani je bio dulji od prosjecno ugovorenog radnog tjedna u gotovo svim državama clanicama Europske unije, pokazali su to najnoviji podaci Eurofunda.

Izvještaj Eurofunda takoder pokazuje da se europski radnici godišnje, s ukljucenim praznicima, prosjecno odmaraju 35 dana. Medutim, razlika medu zemljama je ogromna - do dva i pol radna tjedna izmedu vrha i dna ljestvice kada se promatraju odmori.

Na razini EU-a lani je prosjecan ugovoreni radni tjedan trajao 38 sati i u odnosu na 2009. porastao je 0,1 sat. No, to nije isto što stvarni sat.

Rumunjska s prosjecno 41,3 radna sata tjedno, ima najviše stvarnih radnih sati koje je stalno zaposleni radnik odradio. Nakon nje, slijede Luksemburg, Velika Britanija, Poljska, Njemacka, Bugarska, Estonija i Ceška. Najkraci stvarni radni tjedan lani je evidentiran u Finskog i iznosio je 37,8 sati.

U Hrvatskoj je ugovorena tjedna satnica 40 radnih sati, no egzaktnih podataka o tome koliko se stvarno tjedno radi nema. (G. Ga./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter