Europarlamentarci napali "nacionalne egoizme"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su napali "nacionalne egoizme" zemalja članica, što su pokazali njihovi čelnici u raspravi o višegodišnjem proračunskom okviru na summitu prošli tjedan u Bruxellesu te zaprijetili da će odbaciti svaki dogovor koji bi išao bitno ispod iznosa koji je predložila Europska komisija.

Zastupnicima su o ishodu izvanrednog summita, posvećenog višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014. - 2020., koji je u petak završen bez dogovora, govorili predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompupy i Jose Manuel Barroso. Predstavnici najvećih političkih stranaka istaknuli su da neće prihvatiti nikakav proračun koji će ići ispod iznosa koji je predložila Komisija.

"Doista je tužno vidjeti da se neki čelnici, umjesto da rade za zajedničko dobro, natječu u igri popularnosti", rekao je šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke Joseph Daul, izrazivši žaljenje što je među europskim čelnicima više političara nego državnika. "A razlika između političara i državnika jest u tome što političar misli na sljedeće izbore, a državnik na sljedeći naraštaj", rekao je Daul.  On je također ponašanje političkih vođa nazvao medicinskim terminom "bipolarni poremećaj" jer na europskoj razini preuzimaju obveze, koje kasnije ne žele ispuniti na nacionalnoj razini. 

Šef europskih socijalista u Parlamentu Hannes Swoboda rekao je da na "Europskom vijeću dominiraju nacionalni egoizmi i da nitko ne govori o Europi" te izrazio žaljenje što veći utjecaj ima britanski premijer David Cameron, "koji će za dvije tri godine tražiti izlazak iz Europske unije, nego primjerice (poljski premijer) Donald Tusk koji se bori za europski interes".

Oko proračunskih okvira uvijek se vode ogorčene bitke između zemalja članica. U sljedećem proračunskom okviru za razdoblje 2014. - 2020. prvi put se smanjuje iznos u odnosu na prethodno sedmogodišnje proračunsko razdoblje i zato su bitke još žešće.  Zemlje članice su ugrubo podijeljene na one koje uplaćuju više u europski proračun nego što dobiju natrag i koji se u ovim pregovorima nazivaju "prijatelji boljeg trošenja". Oni traže puno manji iznos od onoga koji je predložila Komisija, a najviše u tome prednjači Velika Britanija. Druga skupina su siromašnije članice, koje naročito brane kohezijsku politiku iz koje se financiraju manje razvijene regije.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter