Europarlamentarac Stier u Bujama

Davor Ivo Stier u posjetu bujskoj Zajednici Talijana (V. HABEREITER)
Davor Ivo Stier u posjetu bujskoj Zajednici Talijana (V. HABEREITER)

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier iz redova HDZ-a boravio je danas u službenom posjetu Bujama, gdje se susreo s gradonačelnikom Edijem Andreašićem i predstavnicima Zajednice Talijana, a razgovaralo se o projektima Grada i nacionalnim manjinama te predstojećim izborima za Europski parlament.

Gradonačelnik je svoga gosta, koji je stigao u pratnji HDZ-ovih vijećnica, županijske Željke Hrlić i gradske Jasne Opačak, te povjerenika HDZ-a za Istarsku županiju Ivana Bubića, upoznao s ključnim projektima koje planiraju u idućem razdoblju, od izgradnje rotora na raskrižju Valenari - Stanica, koji financiraju Hrvatske ceste, do rekonstrukcije Ulice 1. svibnja i projekta izgradnje kanalizacije u Kršetama, koji će se financirati europskim sredstvima iz programa IPARD.

Andreašić je istaknuo i projekt izgradnje niskoenergetskog vrtića koji namjeravaju kandidirati EU-fondovima. Stier je izrazio zadovoljstvo tim projektom jer, kako je rekao, 30 posto EU-sredstava namijenjeno je za poboljšanje demografske slike, i to upravo kroz gradnju infrastruktura koje roditeljima omogućavaju lakše kombiniranje privatnog života s poslovnim obavezama. Stier je ponudio svoju pomoć, koliko je moguće, u realizaciji projekata Grada Buja.

U susretu s predsjednicom bujskog ZT-a Elianom Barbo i njezinim suradnicama bilo je govora o talijanskoj zajednici u Bujama, a Stier je istaknuo da je cijela filozofija Europske unije jedan mirovni projekt u kojem manjine dobivaju novi okvir zaštite.

Stier, koji je u EU-parlamentu član Odbora za vanjsku politiku i Kluba zastupnika europske pučke stranke (kršćanski demokrati), objasnio je važnost predstojećih izbora 25. svibnja, na kojima će se birati predstavnici u Europskom parlamentu do 2019. godine, te rekao da će glasači, a to je njih više od 505 milijuna, uključujući i hrvatske građane, biti utjecajniji nego ikad. Naime, po prvi put će se ovisno o sastavu Europskog parlamenta odlučivati tko će voditi sljedeću Europsku komisiju, izvršno tijelo EU-a, koje predlaže donošenje zakona i prati njihovu implementaciju. Po novim pravilima lideri zemalja EU-a predložit će ili su to već učinili, kandidate za mjesto predsjednika Europske komisije.

Ovom smo prilikom pitali Stiera što je s informacijom da je Bruxelles djelomično prihvatio slovenske prigovore vezano za istarski pršut.

- Iako je nadležnost za rješavanje tog pitanja na hrvatskoj Vladi, u dijalogu s europskim institucijama i u otvorenoj komunikaciji sa Slovenijom mi ćemo uvijek i u Europskom parlamentu zagovarati da se zaštiti izvornost i naše proizvođače. Ne treba bježati od instrumenata koji postoje u EU-u za rješavanje takvih problema, tu je potreban ponekad jedan jači stav.

Na primjer, umjesto da smo se sporili oko europskog uhidbenog naloga s Europskom komisijom, za koji na kraju Vlada nije bila u pravu pa je to morala promijeniti, bilo bi puno pametnije da smo takve malo jače stavove koristili da bismo zaštitili svoje proizvođače.

Ja ću uvijek podržati takve stavove čak i po cijenu da uđemo u neke povišene tonove sa susjednim državama ili sa samom Komisijom. Europska unija ne znači da se moramo odreći naših nacionalnih interesa, već je ona okvir kako te nacionalne interese uskladiti i ostvariti unutar ovog projekta, rekao je Stier.

U večernjim bi satima Stier trebao održati predavanje na javnoj tribini u Spomen domu u Pazinu, na temu "Europa i Hrvatska nakon izlaska iz krize". (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter