Europarlamentarac Ivan Jakovčić družio se s Puljanima


- Ova je godina za Europljane bila iznimno teška, počela je napadima u Parizu i na neki način i završila s napadima u Parizu. Imali smo grčku i imigrantsku krizu, no siguran sam da danas još uvijek nema boljeg kontinenta za život. Upravo tu činjenicu moramo uspjeti zadržati i narednih godina baš kao i sve one vrijednosti koje Europa dijeli već desetljećima, izjavio je danas nakon druženja s građanima Pule zastupnik u Europskom parlamentu i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Istaknuo je da u idućoj godini očekuje da će Europska unija imati one izvore sredstava koji su bitni za njezin rast, rekavši da je to prije svega Junckerov fond koji bi napokon trebao početi s radom i time omogućiti financiranje europske ekonomije.

- Vjerujem da će se usprkos svim političkim i ekonomskim izazovima, uz sve ono što se planira s Europskom investicijskom bankom te Bankom za obnovu i razvoj, kao i s novim Junckerovim fondom, u idućoj godini europskom gospodarstvu omogućiti uzlet i rast da bi se napokon osjetio oporavak nakon krize koja još uvijek u mnogima zemljama stvara velike probleme, ali i političke posljedice koje se vide po izbornim rezultatima u pojedinim državama, kazao je Jakovčić.

Osvrnuo se na događanja u ovoj godini u Hrvatskoj komentirajući i izbor novog mandatara za sastav Vlade Tihomira Oreškovća. "Vidjevši njegove prioritete i biografiju, nadam se da će biti krajnje usmjeren na ekonomske teme jer je to prioritet nad prioritetima. Ako bude djelovao u tom smjeru, ja mu kao europski zastupnik stojim na raspolaganju. Smatram da je iznimno važno da   jadransko-jonska strategija bude jedan od prioriteta razvoja buduće Vlade. Uvjeren sam da ta strategija znači uklapanje Hrvatske u širi europski kontekst koji može pomoći da Hrvatska izađe iz ove krize, rekao je Jakovčić.

Miletić: Milanovićeve riječi nisu bile primjerene

U druženju s građanima pridružio mu se i predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je Milanovićeve izjave "da je Most izabrao kriminalnu proustašku koaliciju" ocijenio neprimjerenim.

- Nikada nije dobro generalizirati. U svakoj stranci ima časnih ljudi, a po mom sudu, to su neprimjerene riječi i nije trebao na taj način nastupiti, smatra Miletić te dodaje da su kod izglasavanja predsjednika Sabora bili suzdržani zbog silnih preokreta koji su se prethodno dogodili. Kako će pak biti prilikom podrške mandataru,  rekao je da prvo treba vidjeti tko će biti članovi Vlade, koji se programi nude i što to znači za Istru kao regiju i njene građane, nakon čega će IDS donijeti svoju odluku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter