Europarlament traži od BiH promjenu ustava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament u četvrtak je pozvao Bosnu i Hercegovinu da promijeni ustav kako bi se provela odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, ali je odbio amandman kojim se pozivalo na suspenziju članstva te zemlje u Vijeću Europe i prijelaznog trgovačkog sporazuma između EU-a i BiH.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasali rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se tu zemlju poziva da provede odluku Europskog suda za ljudska prava, odnosno ukine odredbu koja onemogućuje izbor pripadnika nacionalnih manjina za članove predsjedništva države i njihovo predstavljenje u Domu naroda.

Provedba te odluke uvjet je za napredak u europskim integracijama. Bez toga ne može stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, niti zemlje može podnijeti vjerodostojnu molbu za članstvo u Europskoj uniji.

Bosna i Hercegovina je, uz Kosovo, jedina zemlja koja još nije podnijela zahtjev za članstvo. Njemačka demokršćanska zastupnica Doris Pack stoga je, da bi se izvršio dodatni pritisak na bosanskohercegovačke političare, predložila amandman kojim se htjelo pozvati Vijeće Europe da suspendira članstvo Bosne i Hercegovine. Također je zatražena i suspenzija privremenog trgovačkog sporazuma, koji je snazi dok na snagu ne stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. No, amandman Doris Pack nije dobio potporu većine zastupnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter