Europa zaoštrila s Izraelom zbog gradnje naselja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska i Britanija pozvale su u ponedjeljak na razgovore izraelske veleposlanike u svojim prijestolnicama kako bi izrazile zabrinutost zbog planova Izraela da nastavi gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, a Njemačka je pozvala Izrael da odustane od tih planova.

Francuska je pozvala na razgovor izraelskog veleposlanika u Parizu, ali nije potvrdila da bi mogla opozvati svog veleposlanika u Izraelu kao odgovor na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o širenju židovskih naselja.

"Veleposlanik je pozvan kako bi mu izrazili svoje negodovanje", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot.

 U Londonu u ponedjeljak slična slika. "Izraelski veleposlanik u Londonu Daniel Taub službeno je jutros pozvan u ministarstvo vanjskih poslova... Ministar (za Bliski istok) izložio mu je zabrinutost Velike Britanije", kazao je glasnogovornik Foreign Officea.

"Bilo koja odluka o mjerama koje bi Britanija mogla poduzeti ovisit će o ishodu naših razgovora s izraelskom vladom i međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Europsku uniju", dodao je.

Britanija i Francuska osudile su izraelske planove za izgradnju 3.000 dodatnih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu.

Njemačka je pozvala u ponedjeljak Izrael da se uzdrži od širenja naselja, ali je rekla da će se posjet premijera Netanyahua Berlinu ovoga tjedan održati kao što je i planirano. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter