Europa vraća malim ribarima mrežu

Nigdje u svijetu nema toliko načina ribarenja na jednom mjestu kao na Jadranu (M. MIJOŠEK)
Nigdje u svijetu nema toliko načina ribarenja na jednom mjestu kao na Jadranu (M. MIJOŠEK)

Krajem 2014. godine mali je ribolov u Hrvatskoj ukinut kao kategorija ribarstva zbog čega je više od 10.000 ribara ostalo bez dozvola. Prema pravilima EU-a ribarima koji se bave malim ribolovom zabranjen je rad mrežama stajačicama ili obalnim mrežama potegačama. Zabranjeno im je da rade po naslijeđenoj tradiciji, i to izvan tzv. gospodarskog ribarstva, jedinog kojeg poznaju ribari Sjevernog mora koji nemaju jadransku diversificiranu tradiciju.

Prema vijesti iz Europskog parlamenta tamošnji su zastupnici usvojili izvješće hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić o inovacijama i diversifikacijama malog obalnog ribolova. Tomašić jednostavno traži da se Mediteranska uredba iz 2006. godine izmjeni kako bi naši, jadranski ribari mogli ribariti shodno tradiciji jer na koncu oni nikoga ne ugrožavaju, a najmanje ugrožene vrste riba.

Koliko je značajna vijest da su eurozastupnici usvojili izvješće Ruže Tomašić? Znači li to stvarno da se parlament sprema na pomak, na izmjene i poštivanje identiteta mediteranskih mikrokozma? To je pitanje povezano s količinom moći samog parlamenta koji je slabija karika u lancu jer na kraju sve ovisi o prevazi unutar ministarskog, odnosno europskog vijeća, a u tom tijelu mediteranski državnici imaju sporednu ulogu. I sama Francuska više je okrenuta sjeveru, nego mediteranskoj tradiciji.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić nije zadovoljan nastupom europarlamentarke Ruže Tomašić jer tvrdi da on nije usuglašen, odnosno koordiniran sa Cehom ribara, strukom i znanošću. Više ga zanima sudbina dozvola za tzv. mali obalni ribolov. Brine ga nastala situacija po kojoj je od ukupno izdanih 3.500 dozvola tek  desetak dodijeljeno  Istri što smatra da je nepošteno i nepravedno.

Bivši predsjednik Ceha ribara Istarske županije Tonči Trevižan kaže da mali ribolov ne postoji.

- Što je to mali ribolov? Reći ću sasvim jasno: to ne postoji u svijetu. Ili si profesionalni ribar ili si sportski ribar. Prihvaćam da se treba zaštititi tradicija, ali ako ideš na more da bi ribarstvom gospodario, onda moraš platiti. Plati porez i onda radi. Kome trebaju mreže? Da bi ishranio sebe i obitelj, ne trebaju ti mreže, dovoljna je udica, zaključuje Trevižan.

Hrvatski zakon koji je regulirao ribarstvo u vrijeme kada Hrvatska nije bila članica Europske unije predviđao je čak 57 različitih načina ribarenja. Radi se o jedinstvenom sustavu jer nigdje u svijetu nema toliko načina ribarenja na jednom mjestu kao što je slučaj na Jadranu. Druga je zanimljivost da se u samoj Istri koristi čak 54 od ukupno 57 načina pecanja. To je rezultat višestoljetne tradicije koja nema veze s logikom i praksom koja vlada na Sjevernom moru. Međutim, politika današnje Unije određena je politikom sjevernih država, dok Mediteranci igraju sporednu ulogu. Takozvani mali ribolov jedini je jamac održavanja stečene tradicije.

Iz Istre odbijeno 128 zahtjeva za mali obalni ribolov

Iz čitave Hrvatske odobreno je 3.500 zahtjeva od poslanih 4.217 zahtjeva za mali obalni ribolov. Dozvolu nije dobilo 717 ribara, od čega 128 iz Istre. Samo njih 11 iz Istre dobilo je dozvolu za ovu vrstu bavljenja ribarstvom. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter