Europa uskoro bez iranske nafte?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski parlament ce sljedeceg tjedna razmotriti nacrt zakona za zabranu izvoza nafte u Europu, kao odgovor na embargo Europske unije Teheranu, reklo je nekoliko zastupnika.

Povjerenstvo za energiju u parlamentu završava plan za prekid izvoza nafte u Europu, rekao je glasnogovornik tog povjerenstva Emad Hosein, prenose mediji u cetvrtak. On precizira da bi plan sljedeceg tjedna trebao biti predložen u parlamentu. Ako plan bude prihvacen, vlada ce zaustaviti prodaju nafte Europljanima prije primjene europskih sankcija, precizirao je.

Nakon što su Sjedinjene Države pojacale svoje sankcije, zemlje Europske unije su u ponedjeljak dogovorile uvodenje postupnog naftnog embarga Iranu i uvele više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji i pridružile se Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Zabrana novih naftnih ugovora s Iranom stupa na snagu trenutacno, ali zemlje koje najviše ovise o Iranu imaju rok do 1. srpnja da ponište postojece ugovore i nadu nove dobavljace. Iran prodaje oko 20 posto svoje nafte zemljama EU, uglavnom Italiji, Španjolskoj i Grckoj.

"Ako zakon bude izglasan, zemlje koje su se obrušile na iransku naftu nece dobiti ni kap", upozorio je jedan zastupnik povjerenstva za energiju, prenose mediji. On je upozorio da ce to izazvati povišenje tecaja pa ce Europljani skuplje placati naftu. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter