Europa traži svjetla na autima cijele godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi novi automobili i mala dostavna vozila, koja od ovog tjedna silaze s proizvodnih traka u Europskoj uniji, moraju biti opremljeni automatskim dnevnim svjetlima, izvijestila je Europska komisija.

Takozvana dnevna svjetla (Daytime Running Lights - DRL) su svjetla koja se automatski pale pri pokretanju motora i dosad su bila obvezna samo u nekim zemljama clanicama EU-a.

No, od ovog ponedjeljka na snagu je stupila europska direktiva koja propisuje da svi novi automobili moraju ubuduce biti opremljeni takvim svjetlima, koja imaju nešto drugaciju tehnologiju od obicnih svjetala. Za kamione i autobuse ista ce pravila poceti vrijediti za 18 mjeseci, odnosno u kolovozu 2012. godine.

Komisija se nada da ce novim propisom povecati sigurnost prometa na europskim cestama na kojima je 2009. godine poginulo 35 tisuca ljudi.

"Svjetla upaljena danju dat ce važan doprinos našem cilju smanjenja žrtava na europskim cestama. To je dobra vijest i za zaštitu okoliša jer ce manja potrošnja energije u odnosu na normalna svjetla koja su se koristila i danju smanjiti emisije CO2", istaknuo je europski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

Što se Hrvatske tice, zakonskim rješenjem vozaci su svjetla u vožnji dužni koristiti uvijek tijekom zimskih mjeseci. Unatoc promjenama u Uniji, gdje sad sva vozila moraju imati svjetla koja se odmah pale, zakon u RH ce, kako neslužbeno saznajemo, ostati isti.

Ukoliko se prilikom ulaska Hrvatske u EU bude trebalo ravnati prema zapadnim uzorima, najvjerojatnije ce se jednostavnom uredbom naložiti stalna upotreba svjetala dok je motor vozila upaljen.


Podijeli: Facebook Twiter