Europa stoji na temeljima antifašizma


Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazina, položili su povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Pazina i Dana Europe, vijenac uz spomenik žrtvama fašizma u Parku istarskih velikana. Uz njih ovom su svečanom činu prisustvovale delegacije Grada Pazina, Udruge antifašista, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici političkih stranaka, policije i javnih ustanova koje djeluju u Pazinu.

Danas se s ponosom sjećamo svih, a pogotovo istarskih velikana, koji su se žrtvovali za boljitak naže zajednice, ali i dana 9. svibnja 1945. kada je poražen fašizam najveće zlo 20. stoljeća, rekao je Krulčić. Naglasivši kako moderna Europa stoji na temeljima antifašizma, pokreta koji promovira slobodu, jednakost i ravnopravnost što je u Istri posebno izraženo kroz suživot, convivenzu. Stoga je Krulčić pozvano nazočne da minutom šutnje odaju dužnu počast svima koji su za svoje ideale dali živote tijekom antifašističke borbe i Domovinskog rata.

U povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, i Udruga antifašista Buzeta položila je cvijeće u Spomen parku te minutom šutnje odala počast svima koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom ratu.

- Poznato je da je 9. svibnja dan na koji je Njemačka doživjela slom te bila prisiljena potpisati bezuvjetnu kapitulaciju. U Drugom svjetskom ratu živote je izgubilo više od 50 milijuna ljudi što nije mali broj. Moramo se prisjeti 17.000 Istrijana kao i 621 žrtve Buzećana. Mi antifašisti moramo obilježavati takve obljetnice neovisno o tome što nam neki prigovaraju ili bi nas čak pokušavali sprječavati u tome, poručio je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman.

Gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da je 9. svibanj vrlo značajan datum u povijesti Europe. - Drago mi je da na tekovinama upravo te borbe i pobjede nad nacizmom prije 72 godine, nastala i moderna Europa. Mislim da moramo poraditi da se malo bolje na tim temeljima učvrsti isto tako i moderna Hrvatska, istaknuo je Žulić.

Predstavnici UAB-a Grada Pule, Saveza antifašista, Društva Josip Broz Tito Pula, Istarske županije i Grada Pule položili su danas vijence u Titovom parku u Puli na spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma. Tim je tradicionalnim činom obilježen Dan pobjede nad fašizmom. U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, Tomislav Ravnić čestitao je prisutnima Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe koji se također obilježava na jučerašnji dan. Istaknuo je da nije slučajno što je upravo Dan pobjede nad fašizmom odabran za proslavu Dana Europe jer je antifašizam zajednička osnova i istočnih i zapadnih demokracija.

- I naša Istra je pretrpjela strašne zločine fašista. Učinimo sve da se takvo što više nikada ne dogodi čovječanstvu i suprotstavimo se revanšizmu kojim nas neprestano napadaju, poručio je Ravnić. (M. R., G. Č. Š., P. S.)


Podijeli: Facebook Twiter