Europa se prisjeca holokausta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje diljem Europe obilježavaju u petak Medunarodni dan sjecanja na žrtve holokausta, a prvi se vec u cetvrtak oglasio predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz koji je govorio o svojoj "posebnoj odgovornosti" da kao Nijemac sjecanje na holokaust održi živim, izvješcuje iz europskih prijestolnica Haaretz.

"Osjecam posebnu odgovornost, jer je istrebljenje židovskog naroda, dogovoreno na tzv. konferenciji Wannsee, pocinjeno u ime njemackog naroda", rekao je Schulz u sjedištu EU-a u Bruxellesu pred 500 parlamentarnih zastupnika.

Istaknuo je da današnji Nijemci nisu krivi za tu tragediju, ali su odgovorni da sjecanje na holokaust održe živim. Schulz je kazao da je odlucio da Medunarodni dan sjecanja na žrtve holokausta, koji je prije šest godina proglasio UN, od sada postane službeni godišnji dogadaj u Europskom parlamentu.

Tijekom svecanosti u Bruxellesu, predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor je pozvao Europu da "prepozna zlo i sprijeci njegovo ponovno nastajanje".

U priopcenju francuskog šefa države, Nicolas Sarkozy je kazao da je "Francuska odlucna ocuvati sjecanje na holokaust i prenijeti to znanje na novu generaciju u Francuskoj i diljem svijeta".

"Naša obveza da se sjecamo je kolektivna odgovornost. Održavanjem sjecanja na holokaust živim, podsjecamo se na barbarstvo za koje je covjek sposoban, ali se takoder podsjecamo i na otpor i solidarnost medu ljudima koji su suoceni s užasom istrebljenja", dodaje se u priopcenju.

U Velikoj Britaniji, premijer David Cameron i njegov zamjenik Nick Clegg potpisali su se u Donjem domu parlamenta, u pratnji predsjednika Židovskog vijeca Commonwealtha i preživjele žrtve holokausta Bena Helfgotta, u Knjigu sjecanja (Book of Commitment).

Celnik britanske Laburisticke stranke i voda oporbe David Miliband porucio je da je glavna poruka za nas koji se prisjecamo holokausta govoriti o tome. "To nas podsjeca da nikada ne smijemo zaboraviti strašan genocid protiv Židova. Svima onima koji su nestali u progonu dugujemo da se sjecamo i govorimo protiv antisemitizma", napisao je Miliband u Knjizi sjecanja.

U njemackom parlamentu, Bundestagu, u petak je održano izvanredno zasjedanje u povodu Dana sjecanja na žrtve holokausta, a govor je održao 91-godišnji teoreticar i kriticar Marcel Reich-Ranicki, koji je 1938. deportiran u Varšavski geto kojeg je preživio, dok je gotovo cijela njegova obitelj stradala u koncentracijskim logorima. U nazocnosti cijelog njemackog državnog vrha, Reich-Ranicki je opisao vrijeme u getu, istaknuvši kako su na na životu održali samo "poezija, ljubav i glazba".

Predsjednik parlamenta Norbert Lammert nazvao je sudbinu Reich-Ranickog simbolicnom za iskustva milijuna ljudi u to vrijeme, istaknuvši kako je sjecanje na žrtve za Njemacku "vjecna zadaca".

Njemacki Stern objavio je rezultate istraživanja koje je pokazalo da svaki peti mladi Nijemac u dobi od 18 do 29 godina ne zna da je Auschwitz bio nacisticki logor.

Istovremeno 90 posto gradana Njemacke zna koliko je važan taj nacisticki logor za povijest. Medu gradanima starijim od 30 godina 95 posto ih zna pojedinosti o Auschwitzu.

Turska javna televizija (TRT) je u cetvrtak navecer prikazala film "Shoah" redatelja Claudea Lanzmana. Prema organizatorima, ovo je prvi put da se taj film prikazuje na nekoj javnoj televiziji u muslimanskoj zemlji.

Medunarodni dan sjecanja na žrtve holokausta se obilježava 27. sijecnja, na dan kada su 1945. sovjetske snage oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.


Podijeli: Facebook Twiter