Europa nikad nije toliko strepila od sutra

Ivan Jakovčić u Bruxellesu (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić u Bruxellesu (M. MIJOŠEK)

Zbog opasnosti od novih terorističkih napada, u sjedištu Europske unije, Bruxellesu, već danima vlada atmosfera straha. Grad je pod opsadom policije i vojske, ulice su navečer gotovo prazne, a napetost i iščekivanje postali su briselska svakodnevnica. Potvrdio nam je to i IDS- ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, koji nam je rekao kako je ovih dana živjeti i raditi u srcu Europe.

- Naravno da se nitko ne osjeća ugodno, osobito kada svakodnevno vidite toliko vojske, policije i oklopnih vozila na ulicama i kada znate da vam se u susjedstvu provode racije. Odzvanjaju sirene koje praktički zvone na uzbunu po čitavom gradu i zbog svega toga Bruxelles definitivno danas nije ugodno mjesto za boravak. Međutim, nemam izbora, moje je radno mjesto Europski parlament sa sjedištem u Bruxellesu, i dok mi je to radno mjesto, i ja moram biti i biti ću ovdje, kazao je Jakovčić.

Zbog svega što se događa, kaže da se uglavnom kreće samo na relaciji stan - zgrade Parlamenta.

- Ne izlazim previše u grad, osobito ne noću, jer se, jednostavno, i ja osjećam pomalo nelagodno. No, treba reći jednu stvar; moramo učiniti sve da pobijedimo u ovom velikom ratu s teroristima. Naglašava kako se sada na primjeru Belgije može vidjeti kako stvari nisu funkcionirale kako treba, te da je očito da su neki zloupotrijebili našu slobodu i želju da svi budemo jednaki.

- U tom kontekstu mislim da najnoviji događaji otvaraju novu stranicu u europskoj povijesti. Neki kažu da se nakon Drugog svjetskog rata Europska unija nikada nije nalazila u takvom stanju pripravnosti i iščekivanja što će donijeti sljedeći dan, rekao je Jakovčić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)  

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter