Europa nije savršena ali smo zajedno snažniji

Prepirka traje; slijeva nadesno Nataša Dorčić, Antonio Nuić, Slobodan Jokić, novinar i Mike Downey (Neven LAZAREVIĆ)
Prepirka traje; slijeva nadesno Nataša Dorčić, Antonio Nuić, Slobodan Jokić, novinar i Mike Downey (Neven LAZAREVIĆ)

Europa nije savršena no rezultati izbora u Nizozemskoj i Francuskoj pokazuju da ipak velika većina građana shvaća da smo snažniji zajedno i da je Europa naša sudbina, ocijenio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević na obilježavanju Dana Europe u utorak u Zagrebu.

Dan Europe obilježava se programom koji je započeo predstavljanjem politika i ustroja Europske unije i EU fondova na informativnim štandovima na Europskom trgu koje su uz građane između ostalih obišli i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

Proslavu je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Pozitivni rezultati izbora u Nizozemskoj i Francuskoj, na kojim su kandidati koji su ponosno nosili europsku zastavu dobili veliku većinu glasova, govori da građani prepoznaju i shvaćaju sva naša nesavršenstva, ali i da je "Europa naša sudbina i da mi jednostavno moramo biti skupa, jer smo veliki samo kada smo svi zajedno, nas pola milijarde", rekao je tom prilikom Baričević.

"Europa nije zaboravila da nije savršena i da mnogi građani ne uživaju njene blagodati" te moramo raditi kako bismo smanjili socijalne razlike unutar država i među članicama, rekao je Baričević, podsjetivši da je Komisija nedavno predstavila socijalni stup Europske unije.

Europska unija će za dvije godine imati 27 članica no još uvijek je atraktivna te joj se više država želi priključiti, rekao je, među ostalim, Baričević ocijenivši da su odlaskom Velike Britanije svi na gubitku ali i da je dobro "da smo počeli više razmišljati tko smo i što ćemo dalje".

Ministrica Žalac je istaknula kako Hrvatska sve uspješnije iskorištava europske fondove te je "po prvi puta neto primateljica europskih sredstava". U prvih šest mjeseci je ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 5,3 milijarde kuna, koliko i u cijeloj prošloj godini, istaknula je Žalac. "Problema je puno ali su rješivi", rekla je Žalac i dodala da je najviše problema, odnosno kašnjenja, u područjima zaštite okoliša i dijelu prometa koji čine "praktički pola financijske perspektive kada govorimo o europskim sredstvima".

Žalac je također istaknula da su politika i stranački odnosi izvan pitanja iskorištavanja EU fondova te da će "nastojati da to tako i ostane".

Dan Europe obilježava se 9. svibnja na obljetnicu govora 1950. godine Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova, koji je iznio ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću koje bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Schumanova deklaracija je postavila temelje za francusko-njemačku pomirbu i za europsku zajednicu za ugljen i čelik i smatra se začetkom današnje Europske unije i početkom integracijskog procesa europskih država.

Tijekom proslave održat će se i EU sajam za mlade na kojem će se predstaviti 20-ak udruga i ustanova koje rade s mladima i provode projekte za mlade kao i istaknuti pojedinci koji su zbog posebnih zasluga za vrijedne projekte u području mladih prozvani pokretačima promjena. Na štandovima će se posjetitelji imati priliku upoznati s mogućnostima za mlade u okviru programa Erasmus+ te doznati kako se uključiti u aktivnosti poput volontiranja, razmjena mladih, Europskih snaga solidarnosti, transnacionalnih incijativa mladih i strukturiranog dijaloga, priopćili su organizatori.

Uz Eurodesk, besplatni informacijski servis za mlade koji djeluje unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije, na štandovima se predstaljaju Info-centar za mlade ZUM, Regionalni info centar za mlade Rijeka, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Pozitiva Samobor, Outward Bound Croatia, Mreža udruga Zagor, Mreža mladih Hrvatske, Udruga Mladih EU, Udruga IKS, Europski dom Slavonski Brod, Udruga Delta, Carpe Diem, Volonterski centar Zagreb, Udruga Amazonas, ACT Grupa, Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković", Europska iskaznica za mlade EYCA, OŠ Ljudevit Gaj, OŠ Fran Galović, Odred izviđača pomoraca "Posejdon" i Centar za rehabilitaciju Zagreb.

U 21 sat povodom Dana Europe na Europskom trgu koncert će održati finski umjetnik Signmarka, prvi gluhi rap i hip hop umjetnik na svijetu, koji u Hrvatskoj boravi u organizaciji veleposlanstva Finske. Posjet je veleposlanstvo organiziralo povodom 100 godina nezavisnosti Finske i 25 godina diplomatskih odnosa između Finske i Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter