Europa nece trpjeti zadojene neofašizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stjepan Mesic ni u mirovini ne miruje. Doživotni bivši hrvatski predsjednik, kako sebe titulira, svako toliko nade se u središtu pozornosti javnosti. Zanimljivo je cuti kako iskusni politicki vuk, koji je u karijeri obnašao najznacajnije državne funkcije, vidi Hrvatsku danas, njezino okruženje te što misli o glavnim akterima politicke scene.

- Premijer Milanovic priznao je u cetvrtak da je zemlja u recesiji. Slijede li ozbiljni potresi?

- Dobro je da je priznao, da ne živimo u iluzijama. Važno je reindustrijalizirati zemlju i otvarati produktivna radna mjesta. Administrativna nije teško otvarati, i to dugorocno može biti dobro. Ali, kljucna su produktivna radna mjesta.

- Ponavljate to od 2008., kada ste prvi upozorili da Hrvatskoj prijeti kriza.

- Tocno. Kada sam rekao da se iz Amerike cuje grmljavina, tadašnji su se ministri jako ljutili i govorili da to nije tocno. Tih ministara više nema, ali nema ni pomaka. Znalo se da kriza dolazi. Kada se financijski kapital odvojio od realne privrede, to je bio znak za uzbunu, signal da je neoliberalni kapitalizam postao smetnja opstanku gospodarstva, cak i u najrazvijenijem dijelu svijeta. U Europi su dosta toga poduzimali, ali u nas nisu ništa, osim što su se ljutili kada sam upozoravao da ce biti vrlo teško. Sadašnja je vlast morala znati da ce dobiti izbore cim je Sanader pao. Odmah su morali poceti pripremati programe, i nije mi jasno zašto se sada netko cudi: nismo se na vrijeme pripremili.

- Vlada, dakle, kasni?

- Kasni, ali ne nepopravljivo; još ima vremena. Nije još katastrofa, ali treba biti svjestan stanja. Treba okupiti najumnije glave i vidjeti kako privuci kapital.

- Ali, cini se da u Europi nema novca.

- Ne slažem se. Svijet je nabijen kapitalom, ali treba napraviti pogodan okvir u koji ce on uci. Kapitalu moramo postati privlacni. Ali, ako previše administriramo... Još osamdesetih, kad sam vodio projektni ured, bio sam nezadovoljan pretjeranim administriranjem oko gradevinskih dozvola. Do danas to nismo promijenili.

- Ima li ova Vlada snage izvuci zemlju iz krize?

- Vjerujem da ima potencijal krenuti tim putem.

- Kako ocjenjujete politicku scenu u Hrvatskoj nakon izbora Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a?

- Kao i Nikolic u Srbiji, tako je i Karamarko u Hrvatskoj nova politicka realnost s kojom treba racunati. Obje ce se politicke scene do odredene mjere radikalizirati, u to ne sumnjam. I jedan i drugi moraju opravdati ocekivanja onih koji su ih birali, a nisu ih birali beraci cvijeca na livadi. To ce potrajati neko vrijeme, no bitno je da se u tom vremenu ne ponište pozitivni rezultati dosadašnje normalizacije odnosa. Nakon pocetne euforije nacionalizma i desnicarenja, ili privida takve euforije, volio bih vjerovati da ce na obje strane prevladati realno sagledavanje stvari. Svjesno ne upotrebljavam izraz "razum ce prevladati", jer se dobro sjecam da su pocetkom devedesetih svi govorili da ce razum prevladati, a znamo što smo doživjeli.

- U prvoj reakciji na izbor Karamarka rekli ste da se nadate da ce nastaviti europski put Hrvatske te da "nicim nece dovesti u pitanje demokratski i antifašisticki temelj Hrvatske". Znaci li to da se bojite da bi mogao to uciniti?

- Ako uzmete dosadašnje Karamarkove izjave, ali i neke poteze koje je vukao kao ministar unutarnjih poslova, onda takvo strahovanje nije nimalo nerealno. Dakle, ja se zaista nadam da ce shvatiti da Europa koja, doduše, pokazuje bolecivo suosjecanje sa svime što je zaodjenuto u ruho antikomunizma, ipak nece trpjeti stranku, a jednoga dana možda i vlast, koja bi bila zadojena neofašizmom ili u najmanju ruku nedopustivom dozom tolerancije prema manifestacijama neofašizma, ukljucujuci antisemitizam, rasizam i nacionalnu, odnosno vjersku netoleranciju.(Razgovarao Boris PAVELIC)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter