Europa Hrvatsku pretvara u koloniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska daleko više novaca daje u institucije Europske unije nego što ga povlači, a Europa s takvom politikom raspodjele novaca Hrvatsku pretvara u koloniju. Još je veći problem od toga što nam Europa određuje i prioritete. Istra je još gora od državnog prosjeka u povlačenju sredstava, pogotovo institucija Županije, potpuno je neinventiva, kao da je obezglavljena. Sada se brane da ne povlače novce jer smo razvijenija hrvatska regija, a 30 posto smo ispod prosjeka EU, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin. U zadnjih deset godina u Istri se nije dogodio niti jedan ozbiljan europski projekt u domeni proizvodnje ili hotelijerstva, naglasio je Kajin, te istaknuo da Istri treba nekoliko investicija koje bi se financirale sredstvima EU-a: željeznički tunel Učka, pruga Buzet - Lupoglav - Štalije, obnova pruge Buzet - Pula, dvije luke Bršica i Pula te lukobran Pula.

Kajin je na primjeru nekoliko buzetskih projekata, primjerice KulTourSpirit, Buzet- grada tartufa ili Restaura, ustvrdio da gro novaca ide isključivo za intelektualne usluge, a kod nekih europskih projekata čak sto posto ide za intelektualne usluge i trošak administracije. Jednostavno, rekao je, "ovi u Bruxellesu ništa drugo ne rade nego sami sebe hrane".

Kajin se na konferenciji za novinare, na kojoj je bila nazočna i nezavisna gradska vijećnica s njegove liste Dubravka Črnac Dujanić, osvrnuo i na prijedlog buzetskog gradskog proračuna za iduću godinu te rekao da je proračun 2008. godine bio 45 milijuna kuna, a danas svega 38 milijuna kuna.

- Mi kao da smo jedna velika spavaonica, nikoga nema u Istarskoj županiji i u Gradu Buzetu koji je u stanju u Buzet privući ijednu kunu, a kamo li otvoriti neki pogon, rekao je Kajin. (G. Č. Š.) 


Podijeli: Facebook Twiter