Europa će znati za temeljne vrijednosti Istre

Ivan Jakovčić: Neću biti daleko od građana Istre (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić: Neću biti daleko od građana Istre (M. MIJOŠEK)

Nakon nedjeljnih izbora za europski parlament Ivan Jakovčić postaje eurozastupnik IDS-a u sastavu Kukuriku koalicije. Po nekima individualni pobjednik ovih euroizbora, a po drugima gubitnik koji u Bruxelles ide zahvaljujući Nevenu Mimici, Jakovčić ipak odlazi gdje je svih ovih godina težio, što je ujedno i bila tema našeg razgovora.

- Što ćete prvo napraviti u Europskom parlamentu?

- Kao odgovoran zastupnik, zalagat ću se da u europskom parlamentu izvršim svoje obveze prema biračima. Kao što sam obećao građanima, želim se maksimalno posvetiti konkretnim problemima s kojima se danas suočava Hrvatska i Istra. Jedna od mojih glavnih tema bit će svakako naša regija, a kao europarlamentarac neću biti daleko od građana Istre. Od generalnih tema zalagat ću se za poljoprivredu, obrtništvo, turizam, ribarstvo, kulturu, ekologiju i brodogradnju jer smatram da sam se tu dokazao i pokazao. Vjerujem da se u jednom petogodišnjem mandatu može napraviti puno toga u korist naših građana, a pojedinačno i kao tim iz Hrvatske možemo napraviti jako dobre stvari i za našu zemlju. Mogućnosti koje nam pruža Europa su zaista ogromne, i to je šansa koje mi moramo iskoristiti.

- Koga ćete podržati za predsjednika Europske komisije?

- Naš je kandidat Guy Verhofstadt, dugogodišnji premijer Belgije. Međutim, ako odabir na kraju bude između kandidata socijalista i konzervativaca, podržat ćemo svakako kandidata socijalista Schulza.

- Kako komentirate ulazak protueuropskih, nacionalističkih stranaka u Europski parlament?

- Nakon prve analize rezultata izbora na razini cijele Europske unije, evidentno je da je skupina ksenofoba, nacionalista, odnosno protueuropskih stranaka jako narasla, a u ovom sazivu u europski parlament je ušao čak i jedan neonacistički zastupnik iz Njemačke.

Osobno i beskompromisno ću se boriti za one vrijednosti koje sam oduvijek zastupao, a to su multietničnost, multinacionalnost, višejezičnost, jednakost i multikonfesionalnost. Ovo su ujedno i temeljne vrijednosti Istre, ali i našeg IDS-a. Uvjeren sam također da bi se sve ostale političke snage u Europskom parlamentu trebale suprotstaviti takvim protueuropskim strankama, na način da principijelno zastupaju stavove liberalne demokracije i brane bezrezervno interese i prava svakog pojedinca u zajednici. Na žalost, trebamo konstatirati da je i u našoj Hrvatskoj, iako smo punopravni članovi Europske unije, bilo nekoliko izlijeva nacionalizma, odnosno pokušaja da se smanjuju prava svih građana. Također, smatram da se bitka protiv nacionalističkih i protueuropskih stranaka ne treba voditi isključivo i samo u Europskom parlamentu, već i na regionalnom i lokalnom nivou. Naime, smatram da trebamo djelovati prije svega na lokalnom nivou, gdje se mogu ostvariti značajni rezultati u postizanju zaštite ljudskih i manjinskih prava svakog pojedinca. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo u Istri uspješno gradili multikulturalno društvo, gdje je različitost naše najveće bogatstvo.

- Ostajete li pri tome da ćete otvoriti ured u Puli?

- Naravno da ćemo imati ured u Istri, odnosno u Puli, koji će svima vama biti na raspolaganju. Želim biti maksimalno otvoren prema građanima za sve sugestije, savjete, ali i konstruktivne kritike. Također, želim da moj ured u Puli bude na usluzi svim građanima, koji će se moći informirati o svim aktualnim pitanjima na razini Europske unije. S obzirom da će ured pružat sve relevantne informacije o EU fondovima, bit će od velike koristi i našim gradovima i općinama. Želja mi je otvoriti i ured u Bruxellesu/Strasbourgu, koji će uvijek biti otvoren svima i gdje ću rado primati naše građane.

- Kako komentirate izjave Damira Kajina o tome da bi Ivan Jakovčić trebao ustupiti svoje mjesto Miloradu Pupovcu?

- Iako je poznato da su Damir Kajin i njegova stranka javno pozvali građane Istre da glasaju za Pupovca, uvjeren sam da mogu daleko bolje od njega zastupati interese građana Istre i Hrvatske, ali i interese i potrebe pripadnika svih nacionalnih manjina. Podsjećam da je moja kandidatura dobila snažnu javnu podršku svih nacionalnih zajednica, uključujući i srpsku nacionalnu zajednicu. Što znači da imam najveći multikulturalni legitimitet od svih izabranih zastupnika u Europskom parlamentu, i na to sam posebno ponosan. (Razgovarao Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter