Europa bira između Junckera i Schulza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predizborne ankete pokazuju da će se na izborima za Europski parlament voditi mrtva trka između desnog i lijevog centra, a pobjednici bi trebali bi dati novog predsjednika Europske komisije - Martina Schulza ili Jean-Claudea Junckera.

Ankete pokazuju da nijedna od stranačkih grupacija ne može dobiti natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu, koji će imati 751 zastupnika. Isto je tako sigurno da ni stranke desnog centra okupljene u Europskoj pučkoj stranci (EPP) niti lijevog centra u Stranci europskih socijalista (PES) ne mogu doći do većine u koaliciji s liberalima ili Zelenima pa je izvjesno da ne mogu izbjeći "veliku koaliciju".

Moguće je da će dvjema najjačim strankama trebati još jedna da bi podebljale većinu, naročito ako, kako se očekuje, desni i lijevi populisti osvoje veliki broj mjesta. Ta treća stranka najvjerojatnije bi bili liberali. Nagađa se da bi u tom slučaju njihov kandidat za predsjednika Europske komisije bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt mogao dobiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta, i to na puni petogodišnji mandat. Po dogovoru pučana i socijalista, u prvoj polovici sadašnjeg saziva Parlamenta predsjednik je bio Jerzy Buzek (EPP), a u zadnje dvije i pol godine socijaldemokrat Martin Schulz.

Po dogovoru najvećih stranačkih skupina, predsjednika Komisije trebala bi dati ona stranka koja osvoji najveći broj glasova.

U vezi s tim kruže različita nagađanja, među njima i jedno koja zvuči prilično nevjerojatno, a to je da će Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada i koje je sazvano za 27. svibnja, dva dana poslije izbora, u slučaju pobjede pučana imenovati vodećeg kandidata EPP-a Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europskog vijeća, a ne za predsjednika Europske komisije. U tom bi slučaju bio bi otvoren put šefovima država ili vlada da međusobnim dogovorom sami odrede predsjednika Europske komisije.

No, takve spekulacije kategorički odbacuju obojica kandidata dviju glavnih stranačkih grupacija, luksemburški kršćanski demokrat Jean-Claude Juncker i njemački socijaldemokrat Martin Schulz, tvrdeći da će jedan od njih dvojice zasjesti na mjesto Portugalca Josea Manuela Barrosa, na 13. katu zgrade Berlaymont, sjedišta Europske komisije.

Schulz je široj javnosti postao poznat nakon skandala koji je 2003. godine izazvao tadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi. Nakon što je Italija 1. srpnja 2003. godine preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a, Berlusconi je razgovarao sa zastupnicima Europskog parlamenta. Schulz ga je kritizirao zbog njegove politike u Italiji, na što mu je Berlusconi rekao: "Gospodine Schulz, poznajem jednog filmskog producenta koji radi film o nacističkim koncentracijskim logorima. Preporučit ću vas za ulogu kapoa. Vi ste savršeni za tu ulogu". Taj je incident snažno odjeknuo i doveo do kratkotrajnih napetosti između Italije i Njemačke.

Francuski dnevnik Liberation piše, pozivajući se na neimenovanog diplomata, da je Juncker jedini koji se usudio pušiti na sastancima u Vijeću EU-a, da je oko sebe napravio prostor za pušenje i naručivao sok od jabuke s dodatkom alkohola, ali da ga ipak nitko nije vidio pijana, možda tek malo usporena, te da mu to nije smetalo da uspješno vodi sastanke euroskupine koji bi znali trajati do ranih jutarnjih sati.

Juncker je za Spiegel rekao da je i zdravstveno spreman za izazove posla predsjednika Europske komisije i da nema ništa protiv da mediji vodeće kandidate stave pod povećalo. "Ali želio bih da me se pita o politici, a ne o mojim problemima s alkoholom, kojih nemam", rekao je Juncker.

I jedan i drugi političar poznati su po tome da otvoreno govore, često bez skrivanja iza birokratskih fraza. Schulz to radi puno vehementnije, poput kakvog južnjaka, dok Junckera nikad nitko nije čuo da je povisio glas ili izgubio kontrolu. (Slavko Vukadin/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter