Europa bez granica, a granice nikad čvršće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Europa bez granica, a granice nikad čvršće, prava katastrofa komentar je mještana Ćićarije revoltiranih time što slovenska strana nastavlja sa postavljanjem ograde uz državnu granicu kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji.

Na mjestima gdje su prolazi na cesti, kroz prethodno postavljenu žičanu ogradu koja je u međuvremenu zamijenjena panelima, u veljači su postavljena dva metalna portuna. U srpnju su izvršene pripreme za postavljanje novih ograda koje slovenska strana upravo ovih dana postavlja uz samu cestu, pa će se s jednog dijela hrvatskog teritorija na drugi prolaziti kroz metalne portune i uz metalni koridor. Na Ćićariji u šali kažu da im trebati osigurati kopneni "junction", kako bi se iz jednog dijela Ćićarije cestom koja dijelom, u dužini od 664 metara, prolazi slovenskim područjem, moglo doći u drugi dio.

Duži put

Odluče li se eventualno Slovenci jednog dana na zatvaranje ovog koridora, mještanima sela na sjeverozapadu laniške općine preostat će puno duži zaobilazni pravac preko Lupoglava i Semića i Lanišća, a kao jedna od alternativa već se spominje gradnja nove trase dionice sporne ceste koja bi išla uz državnu granicu po hrvatskom teritoriju.

Na cesti kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec desetak kilometara udaljenog od Buzeta zaustavili smo jednog porečkog građevinara koji često poslom dolazi na Ćićariju.

- Za mene je to jako loše, mislim da ovo uopće nije potrebno, rekao je kratko u prolazu Šemso Kadrić.

U obližnjem Brestu pitaju se da li je igdje u Hrvatskoj ima takav granični slučaj kao što je ovaj njihov.

- Turisti se zaustavljaju i fotografiraju granične barijere pa je to postala svojevrsna sjevernoistarska atrakcija, komentirali su sarkastično.

Inače slovenska Vlada je odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka na državnu granicu s Hrvatskom donijela u studenom 2015. godine. Obrazložila je to kao nužnu i privremenu mjeru koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske Schengenske granice ponovi li se masovni migracijski val.

Načelnica Općine Lanišće Roberta Medica opetovano je izrazila nezadovoljstvo novim graničnim barijerama jer to nije način rješavanja problema, tim više što su pogranična područja isprepletena obiteljskim i prijateljskim vezama. Tome u prilog govore i dugogodišnji dobrosusjedski odnosi sa slovenskom općinom Hrpelje - Kozina s kojom, kao i partnerima iz talijanske općine Dolina, laniška općina upravo priprema manifestaciju Dan otvorene granice Vodice - Golac, koji će se održati 3. rujna.

Nezadovoljstvo

- Za razliku od dosadašnjih godina pogranična manifestacija neće započeti susretom na samoj graničnoj crti na starom cestovnom prijelazu kod Vodica, već u samom naselju Vodice što je također jedan izraz nezadovoljstva zbog barijera na granici, izjavila je Medica.

Na ovotjednom radnom sastanku kojeg je u sklopu svojih posjeta istarskim gradovima i općinama, župan Valter Flego održao u Lanišću, također je izraženo nezadovoljstvo postavljenom žicom uz granicu Hrvatske i Slovenije, te istaknuto da se time uništava i

krajobraz, turistički ugled Istre, a posebice život stanovnika uz pogranično područje. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter