Eurodyssée: Radno ljeto u Istri za mlade Europljane

Završni izlet po Istri - predah u Roču (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Završni izlet po Istri - predah u Roču (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tri nezaboravna mjeseca u Istri provelo je sedmero mladih Europljana koji će pamtiti ovo ljeto zahvaljujući sudjelovanju u Eurodysséeu, međunarodnom programu razmjene mladih među članicama Skupštine europskih regija. Došli su iz različitih regija - Valencije, Katalonije i Murcije (Španjolska), Valonije (Belgija), Rhône-Alpesa (Francuska), Fribourga (Švicarska).

Učili su hrvatski jezik te obavljali stručnu praksu u različitim tvrtkama i institucijama, od Turističke zajednice Pule, agencije Uniline, Dječjeg doma Pula, Omladinskog hostela Pula, Regionala d.o.o. i ARTIMI videoprodukcije do Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Tromjesečno druženje zaokružili su izletom po Istri.

Magarcem po Poluotoku

Sudionike istarske odiseje zatekli smo u Roču.

- Sudjelovanje u programu nije samo prilika za profesionalno usavršavanje, već i za upoznavanje novih krajeva i ljudi. Imali smo osiguran smještaj i dobivali smo stipendiju, prenio nam je svoje dojmove Španjolac Pau Barrena Capilla. Kao fotograf radio je u Regionalu što mu je omogućilo da upozna Istru, a posebno Pulu iznutra, kroz sustav, na način na koji je kao običan turist nikada ne bi uspio upoznati.

Španjolki Nuriji Jimeno Raspanti tromjesečni angažman u Turističkoj zajednici u Puli pokazao se vrlo korisnim, upoznala je puno ljudi iz različitih dijelova svijeta, a kao anegdotu s turističkog pulta ističe slučaj jednog Austrijanca koji je htio rentati magarca kako bi njime proputovao Istru.

- Istra ljeti ima puno turističkih i kulturnih događanja tako da svaki dan možeš uživati na nekom drugom mjestu, oduševljeno je prokomentirala Nurija.

Brijuni - raj na zemlji

José Manuel Gonzáles Abellán, agronom iz španjolske regije Murcia, na Brijunima je GPS-om ucrtavao infrastrukturne točke po otoku.

- Bilo je zanimljivo raditi u nacionalnom parku koji je zbog raznolike prirode okružene plavetnilom mora pravi raj na zemlji, rekao je José.

Najmlađi sudionik programa, dvadesetogodišnji trgovac Steve Zosso iz Švicarske, oduševljen je svojim iskustvom stečenim na recepciji.

- Smiješne su bile reakcije Hrvata kada su dolaskom na recepciju shvatili da ne znam govoriti hrvatski. Pitali su me "a što onda radiš ovdje", prenio nam je Steve. Prokomentirao je također da je Istra prekrasna regija.

Belgijanka Caroline Braibant iskustvo je stjecala u agenciji Uniline, a program je, kako nam je rekla, uglavnom ispunio njena očekivanja. Španjolac Iván Correyero Portero usavršavao se u ARTIMI videoprodukciji, dok je psihologinji Gaëlle Maggiore rad u Dječjem domu u Puli bilo izvrsno iskustvo.

- Jako volim svoj posao i rad s djecom. Uz boravak na moru, upravo je rad s djecom bio najljepši dio svega što sam proživjela u Istri, zaključila je Gaëlle. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter