Eurobrod spas vidi u Tehnomontu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Isplacena nam je placa za kolovoz koja je jednaka onima od prethodnih par mjeseci, odnosno otkako je direktor odlucio srezati mi placu s 5.000 na 3.000 kuna. No, u tvrtki vele da nemaju novca za otpremnine.

Nude mi svega 5.000 kuna i da potpišem da se odricem svih potraživanja, a po raznim osnovama mi duguju 5.000 eura. Neslužbeno sam saznao da je direktor dobio otkaz i da je tvrtka obezglavljena, tim nam se rijecima neki dan obratio jedan od preostalih radnika Eurobroda, pulske tvrtke koja je do prije par godina imala 112 radnika koji su radili kao kooperanti u brodogradilištima u Italiji i Puli.

Razgovarali smo i s direktorom Borom Kraguljem, koji je netom izašao iz bolnice. Kaže da mu nisu dali otkaz i da nije smijenjen, ali da tvrtka trenutno nema odgovornu osobu, a on ide na lijecenje i ne zna kada ce se vratiti na posao.

- Tvrtki sada zadaje probleme talijanski Fincantieri, koji odugovlaci s placanjem poslova koje su radnici Eurobroda napravili u lipnju. Zbog toga nemamo novca da bismo platili te radnike pa im dugujemo place za srpanj, a sada i za kolovoz.

Necemo nastaviti posao s Talijanima jer nas tretiraju kao obicnu najamnu radnu snagu, rekao nam je Kragulj. On smatra da za Eurobrod i dalje ima nade te da bi ga mogla spasiti tvrtka Tehnomont-brodogradilište Pula, gdje radi i njegov prethodnik - Mato Gavranovic.


Sa 112 spali na 12 radnika


Tehnomont je osnovao Eurobrod te ga kasnije prodao radnicima te tvrtke. Direktor Kragulj nam je nedavno rekao da je tvrtka došla u probleme zbog gubitaka koje su stvorili te ocekuje da tvrtka nece preživjeti 2011. godinu.

Pojasnio nam je da je u tvrtki ostalo 12 radnika, od kojih su cetiri na bolovanju, te da je u protekla tri mjeseca otpustio 30-ak radnika iz Istre, Zagreba i Dalmacije, a desetak je prihvatilo posao kod ostalih kooperantskih tvrtki.

- Ostat cu dužan otpremnine vecem dijelu radnika koji su radili u Italiji jer za to nema novca. Vjerujem da ce radnici ta svoja prava potraživati od stecajnog upravitelja iz stecajne mase, u koju može uci još prihoda iz ranije napravljenog, a još nenaplacenog posla, izjavio nam je prije nekoliko tjedana Kragulj.


Podijeli: Facebook Twiter