Eurobasket: Španjolci i Francuzi prvi polufinalisti

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Srbija - Španjolska 60:90 (5:21, 18:27, 16:25, 21:17)
Košarkaška reprezentacija Španjolske plasirala se u polufinale Eurobasketa u Sloveniji nakon deklasiranja Srbije rezultatom 90:60.

U prvoj četvrtini Španjolska je uspjela riješiti pitanje pobjednika odličnom igrom u obrani, dozvolivši protivniku da postigne samo pet poena i pogodi samo jedan šut iz igre. Kada tome dodamo da najbolji igrači Srbije u prvih 18. minuta se nisu uspjeli upisati u listu strijelaca tada nikoga ne treba čuditi uvjerljiva pobjeda aktualnih Europskih prvaka.

Španjolaci su u svojim redovima, u ovoj utakmici, imali nezadržive Fernandeza i Rodrigueza koji su omogućili Španjolcima da već u 16. minuti povedu s 21 košem razlike (38:17). Već tada se nazirao pobjednik prvog četvrtfinalnog dvoboja.

Dok je Španjolska imala utakmicu iz snova gdje je pogodila sedam koševa iz dvanaest pokušaja, Srbija je u prvom poluvremenu pogodila samo sedam koševa iz igre. Najzaslužniji za tako loš postotak šuta je Mark Gasol koji je potpuno zaustavio najboljeg igrača Srbije, Nenada Krstića.

Takva igra i razvoj događaja je potpuno rezultatski i psihološki izbacio reprezentaciju Srbije iz igre i bilo je samo pitanje do kojeg broja će se povećavati razlika. Španjolci su do maksimuma koristili sve svoje prednosti i u jednom trenutku poveli sa čak 40 poena prednosti i nisu dopustili protivniku smanjiti razliku koju su stekli na poluvremenu.

Vidljiva je bila razlika u kvaliteti, uigranosti i iskustvu. Aktualni prvaci Europe su golobradim mladićima iz Srbije držali punih 40 minuta sat košarke i nisu ih poštedili muka sve do kraja utakmice.

Najbolji igrač u pobjedničkoj ekipi bio je Rodriguez postigavši 22 koša, dok je kod poraženih manje loš od ostalih bio Raško Katić sa 11 postignutih koševa.

Nakon ovog bolnog poraza, Srbiji ostaje borba za poziciju od 5 - 8 mjesta i već u četvrtak će igrati svoj prvi meč protiv domaćina Europskog prvenstva, reprezentacije Slovenije, dok Španjolska nastavlja natjecanje u polufinalu gdje će igrati s reprezentacijom Francuske.

Slovenija - Francuska 72:82 (12:10, 12:16, 21:24, 17:22)
Košarkaška reprezentacija Francuske je u drugom četvrtfinalnom dvoboju pobijedila domaćina Europskog prvenstva, Sloveniju sa rezultatom 72:62 i zakazala polufinalnu utakmicu sa Španjolskom.

Nakon izjednačene utakmice i rezultatske klackalice u prvih 20. minuta, Francuzi su početkom drugog poluvremena počeli preuzimati stvari u svoje ruke. Serijom 10:0 prave prvu osjetniju prednost (36:26) koja je, ispostavilo se, bila nedostižna do kraja utakmice.

Od tog trenutka Slovenija je pokušavala na sve načine uhvatiti priključak i u par navrata su uspjeli približiti se na tri-četiri poena zaostatka (49:52 u 32, 57:61 u 36 minuti), ali maestralni Tony Parker je predvodio svoju ekipu na obje strane terena i opravdao epitet najveće zvijezde na ovom prvenstvu, ne dozvolivši iznenađenje. Kada je to bilo najpotrebnije bio je nezadrživ u svojim prodorima gdje je lako pogađao koš protivnika i razigravao ostatak ekipe.

Kod Slovenije Goran Dragič je dao svoj maksimum i jedini držao svoj tim "iznad vode", ali nije imao pravu podršku od ostalih suigrača pa su Francuzi cijelo vrijeme kontrolirali rezultat i tijek utakmice.

Izabranici Božidara Maljkovića teško su se nosili sa pritiskom, pa su tako radili greške. Poslije jedne u nizu, kada je Nachbar bacio loptu "u bunar", a Batum ukrao loptu i povisio na 67:58 u 39. minuti, utakmica je bila riješena i vremena za preokret nije bilo.

Najučinkovitiji kod pobjednika bio je Parker s 27 koševa, dok je kod Slovenaca bolji od ostalih bio Goran Dragič sa 18 koševa i 6 asistencija.

Sloveniju bez obzira na ovaj poraz, čeka važna utakmica u četvrtak protiv reprezentacije Srbije u kojoj pobjednik osigurava plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Španjolskoj, dok Francuzi u petak igraju prvu polufinalnu utakmicu s reprezentacijom Španjolske.

Drugi polufinalni par dobit ćemo u četvrtak nakon utakmica Hrvatska - Ukrajina (17:45) i Litva - Italija (21.00). (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter