Eurobasket: Hrvatska u polufinalu nakon 18 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrtfinale:

Hrvatska - Ukrajina 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11)
Košarkaška reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Eurobasketa i osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo pobjedom, u četvrtfinalu prvenstva Europe, nad reprezentacijom Ukrajine sa 84:72.

Ovom pobjedom naša reprezentacija ostvarila je glavni cilj, plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Španjoloskoj, ali i došla u priliku prvi put od 1995. godine, nakon prvenstva Europe u Ateni, igrati polufinale i uključi se u borbu za medalju.

Izabranici Jasmina Repeše skinuli su prokletsvo velikih natjecanja osmom uzastopnom pobjedom na Eurobasketu, nakon što su nešto slabije odigrali prvu četvrtinu utakmice.

Ukrajina je bolje otvorila utakmicu i preko Gladyra i Jetera došla do prednosti od sedam poena prednosti (12:5), ali Hrvatska je do kraja prvog poluvremena strašnom serijom trojki i pojačanom obranom u drugoj četvrtini do poluvremena okrenula rezultat u svoju korist i došla do 16 poena prednosti (51:35).

Naš tim je poveo u trećoj četvrtini s 19 koševa razlike, ali se borbeni Ukrajinci nisu predavali. Uspjeli su preko razigranog Kravtsova doći do -9, ali Bogdanović i društvo nisu dozvolili da utakmica uđe u neizvjesnu završnicu. Novom seriju Hrvatski reprezentativci odlaze na naedostižnih 75:61 u 34. minuti. Do kraja utakmice uz maksimalno zalaganje, podršku svih igrača međusobno Hrvatska je napravila uspjeh na koji čeka skoro dva desetljeća.

Hrvatsku reprezentaciju, koja je imala podršku skoro čitavih tribina u "Stožicama", koševima su predvodili maestralni Simon sa 23 i standarno dobar Bogdanović sa 14 poena. Kod Ukrajine najbolji su bili Jeter s 19 i Kravtsov s 15 koševa.

Našu reprezentaciju u polufinalu očekuje utakmica sa Litvom, koja je u četvrtfinalu pobijedila Italiju. Ukrajina će svoj meč odigrati sa Italijom, u borbi od petog do osmog mjesta u kojoj pobjeda donosi plasman na Svjetsko prvenstvo.

Litva - Italija 81:77 (22:15 , 18:24, 17:19, 24:19)
Posljednji polufinalist Eurobasketa je reprezentacija Litve koja je svladala košarkaše Italije, nakon velike serije u zadnjoj četvrtini, sa 81:77 i za plasman u finale igrat će protiv Hrvatske.

Litvanci su bolje otvorili utakmicu, dok su se Talijani polako vraćali u utakmicu i u trećoj četvrtini napravili preokret. U zadnjoj četvrtini su neobjašnjivo stali i nakon velike serije Litve izgubili svaku priliku da se plasiraju u polufinale Eurobasketa.

Prvu četvrtinu Litva je otvorila fenomenalno i povela sa 22:15, da bi Gentile trojkom smanjio na -7, prije odlaska na prvi odmor.

Drugu četvrtinu azzuri otvaraju sa dvije trojke i vraćaju se u igru i do kraja poluvremena smanjuju na samo jedan poen zaostatka (40:39).

Treću četvrtinu Litva odlazi na 50:44, ali nakon toga azzuri ostavljaju Litvance tri minute bez koša, dok na drugoj strani serijom od 9:0 preuzimaju vodstvo pred ulazak u odlučuju dionicu (58:57).

I onda, kada je bilo najpotrebnije Talijani su stali i dozvolili Litvancima da se serijom 15:0 u prvih šest minuta zadnje četvrtine odu na maksimalnih plus 14 (72:58). Nakon velike serije Litvanaca, Talijani su zadnju priliku imali kada su prišli na -6 i osvojili loptu 40 sekundi prije kraja utakmice, koju Aradori neoprezno gubi i veliko slavlje Litve je moglo početi.

Najbolji u pobjedničkoj ekipi bio je Kalnietis sa 17 koševa, sedam skokova i pet asistencija, a dvoznamenkasti su još bili Seibutis (17), Maciulis (13) i Pocius (11), dok su kod poraženih bolji od ostalih bili Belinelli sa 22 i Gentile sa 15 poena.

Azzurima ostaje dvoboj s Ukrajinom u doigravanju za plasman od 5. do 8. mjesta, dok Litvu u polufinalu čeka naša reprezentacija.

Plasman od 5. do 8. mjesta:

Srbija - Slovenija 74-92 (16-30, 19-23, 20-18, 19-21)
Košarkaška reprezentacija Slovenije igrat će za 5. mjesto na Eurobasketu nakon što je pobijedila Srbiju rezultatom 92:74. Srbija, koja se nije oporavila od teškog poraza od Španjolske, svoju zadnju utakmicu na prvenstvu odigrat će s poraženim timom iz utakmice Italija - Ukrajina u borbi za 7. mjesto, posljednje koje vodi na Svjetsko prvenstvo.

Košarkaška reprezentacija Slovenije odlično je otvorila utakmicu, precrtavši taktiku Španjolske, i riješila je već u prvoj četvrtini. Brzim napadima, odličnim šutem za tri poena, pritom ubacivši sedam trojki iz 12 pokušaja potpuno su demoralizirali svog protivnika. Srbija je pokušala individualnom kvalitetom vratiti se u utakmicu, ali umjesto toga došlo je do potpunog raspada sistema izabranika Dušana Ivkovića.

Iako je izostala puna dvorana u "Stožicama", reprezentativci Slovenije nisu dozvolili preokret. Srbija je još jednu utakmicu izgubila u igri pod obručima, gdje su još jednom slabo koristili prednost u visini. Izabranici Božidara Maljkovića su početkom treće četvrtine došli do nedostižnih 60:37 i riješili pitanje pobjednika.

Do kraja utamice, sve što je Srbija uspjela je prići na -13, nakon čega je izbornik Srbije dobio tehničku i tu je bio kraj nadanjima Srba. Slovenci su sa četiri slobodna bacanja otišli na 67:51 i počeli veliko slavlje. Bez obzira na neuspjeh i ispadanje u četvrtfinalu od reprezenatacije Francuske, Slovenija je sa ovom pobjedom ostvarila veliki uspjeh plasiravši se na Svjetsko prvenstvo.

Kod Slovenije su, kao i čitavo prvenstvo, bili najbolji Zoran i Goran Dragič koji su postigli 25, odnosno 15 koševa, dok su kod Srbije najučinkovitiji igrači bili Nenad Krtstić sa 16 i Gagić sa 12 poena. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter