Eurobasket: Hrvatska u četvrtfinalu

(A. FEVZER/CROPIX)
(A. FEVZER/CROPIX)

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija izborila je plasman u četvrtfinale Eurobasketa koji se održava u Sloveniji. Kolo prije kraja natjecanja po skupinama, u dvoboju 2. kola skupine F Hrvatska je svladala Italiju sa 76:68 (8:17, 23:19, 26:9, 19:23) ostvarivši tako šestu uzastopnu pobjedu.

Hrvatska je ovom pobjedom stigla do omjera od tri pobjede i jednog poraza, dok Talijani imaju po dvije pobjede i dva poraza.

Bojan Bogdanović s 18 i Krunoslav Simon s 14 koševa predvodili su Hrvatsku, dok je Luigi Datome s 24 ubačaja bio najefikasniji u reprezentaciji Italije.

Do ključne pobjede koja osigurava prolazak među osam najboljih reprezentacija na Starom kontinentu Hrvatska je stigla furioznom trećom četvrtinom koju je dobila s 26:9 i zaostatak 31:36 s poluvremena pretvorila u prednost 57:45. U tih se 10 minuta sve "poklopilo", naši su igrači pogodili četiri trice iz pet pokušaja, čeličnom su obranom oteli nekoliko lopti iz kojih su postigli nekoliko koševa iz protunapada, dok su i Talijani promašili gotovo sve šuteve.

Hrvatski su košarkaši vrlo loše krenuli u utakmicu, a nervoza je najvidljivija bila u šutu. U prvih 10 minuta naši su igrači postigli tek osam poena uz šut 4:18 (trica 0:5), pa su Talijani uz tek svoju solidnu igru ostvarili prednost od devet pogodaka (17:-8).

U sličnom ritmu nastavljena je i druga četvrtina, pa su Talijani stigli do najvećih 13 razlike (24:11), ali prekretnica se dogodila sredinom te dionice igre kada je naš najbolji strijelac Bojan Bogdanović postigao pet poena zaredom, zakucavanje i tricu, smanjivši na 20:28. Nakon Bogdanovića trice su pogodili i Ukić i Draper, pa se Hrvatska vrlo brzo primaknula na samo četiri razlike (28:32). Za to što se već na odmor nije otišlo s poravnatim rezultatom krivci su Žorić i Bogdanović koji su promašili pet uzastopnih slobodnih bacanja (Žorić tri, Bogdanović dva).

Treću četvrtinu Hrvatska je otvorila serijom 10:4 kojom je u 23. minuti stigla do prvog vodstva na utakmici od 41:40, a nakon jedne talijanske trice uslijedila je nova serija 16:2 kojom je praktički riješena utakmica.

Sedam minuta prije kraja dvoboja Draper je pogodio tricu za najvećih 15 razlike (64:49), no uslijedio je završni udar Talijana koji su na krilima Datomea stigli na 70:66 dvije minute prije kraja uz napad. Srećom, tada je Cusin napravio prekršaj u napadu, potom je Simon pogodio ulaz za 72:66 i dvoboj je bio riješen.

Hrvatska će u posljednjem, 3. kolu skupine F u ponedjeljak od 14.30 sati igrati protiv Grčke, a pobjeda u tom dvoboju našim bi igračima osigurala prvo mjesto u skupini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter