Eurobasket: Hrvatska - Poljska 74:70

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 3. kola skupine C na Eurobasketu u Celju svladala Poljsku sa 74:70 (24:12, 17:20, 21:17, 12:21) i tako s dvije pobjede stigla nadomak plasmana u drugi krug natjecanja.

Hrvatska je furiozno otvorila utakmicu, odličnim pritiskom na poljskog razigravača Koszareka prisiljavala je suparnike na izgubljene lopte koje su rezultirale laganim koševima iz protunapada, a naše je igrače odlično služio i šut, pogodili su tri od prva četiri pokušaja za tricu, pa je u šestoj minuti već bilo visokih 19:2. Ta se razlika ubrzo popela i na 20 (24:4), ali tada su Poljaci u obrani postavili zonu ćime su usporili igru Hrvatske u napadu, te se serijom 13:2 približili na 26:17 početkom druge četvrtine. Srećom, tada je proradio šut Damjana Rudeža koji je s dvije trice vratio prednost na pristojih 33:19.

Do poluvremena su Poljaci uspjeli ponovno smanjiti na devet razlike (41:32), ali treću četvrtinu odlično su otvorili Bogdanović i Tomić, te je u 25. minuti Hrvatska ponovno imala sigurnih 18 koševa prednosti (56:38).

I kada je izgledalo da će Hrvatska napokon jednu utakmicu dobiti bez neizvjesnosti u završnici, naši su igrači stali u napadu, te čak pet minuta u posljednjoj četvrtini nisu postigli koš. Poljaci su to iskoristili i serijom 10:0 primakli se na samo 66:65 dvije i pol minute prije kraja. Tada je Ukić napokon pogodio za 68:65, ali vrlo brzo potom je napravio i veliku glupost izgubivši loptu na sredini igrališta čime je dopustio pogodak Szubargi za 68:67. Markota je nakon skoka u napadu pogodio za 70:67 minutu i pol prije kraja, a zatim su Poljaci imali čak tri šuta za tricu u jednom napadu kojom bi poravnali, ali Szubarga i dvaput Ignerski nisu bili precizni.

U sljedećem našem napadu Bogdanović je promašio tricu kojom bi riješio susret, pa je Koszarek 15 sekundi prije kraja imao novu priliku tricom poravnati, ali niti on nije bio precizan da bi potom Bogdanović "zakucao" u kontri i donio važnu pobjedu Hrvatskoj.

Bojan Bogdanović sa 23 i Krunoslav Simon sa 14 koševa predvodili su Hrvatsku, dok je Michal Ignerski sa 22 ubačaja i 12 skokova bio najbolji kod Poljske. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter