Eurobasket: Debakl hrvatskih košarkaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska košarkaška reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo u Sloveniji porazom u Celju od aktualnog europskog prvaka Španjolske 40-68 (9-24, 11-9, 17-16, 3-19).

Hrvatski košarkaši odigrali su katastrofalno loše, posebice u prvoj i zadnjoj četvrtini. U prvoj dionici odabranici izbornika Jasmina Repeše postigli su devet, a u posljednjoj svega tri koša. Hrvatska je tijekom utakmice imala 25 posto šuta iz igre, a za trice još gorih 2-17. Španjolska je na Eurobasket srećom stigla bez glavnih igrača Paua Gasola, Juana Carlosa Navarra i Sergea Ibake, jer s njima u sastavu hrvatska reprezentacija bi doživjela i teži debakl pred više od tisuću hrvatskih navijača koji su stigli u Celje.

Najefikasniji igrači u našim redovima bili su Bojan Bogdanović s 12, Luka Žorić sa osam te Roko Leni Ukić sa sedam koševa. Kod Španjolaca najbolji su bili Ruby Fernandez s 15 te Marc Gasol s 14 koševa.

Hrvatski košarkaši samo su u prve tri minute utakmice izgledali kao momčad. U tim trenucima vodili smo 5-3, a potom stali. Španjolska je okrenula rezultat serijom 15-0 i stigla do vodstva 18-5. Do konca poluvremena europski prvaci i vlasnici srebra s posljednjih OI u Londonu povećali su prednost na 15 koševa viška. Hrvatska je u prvoj četvrtini imala svega 25 posto šuta iz igre, uz 1-8 šut za tri poena, dok Španjolska ima 66 posto šuta.

U drugoj četvrtini Hrvatska je zaigrala bolje, no periodi dobre igre bili su prekratki. U nekoliko navrata mogli smo smanjiti zaostatak na manje od deset koševa, međutim na poluvrijeme se otišlo s 13 koševa minusa. Drugu dionicu odabranici izbornika Jasmina Repeše dobili su 11:9, no Španjolska je i na poluvremenu imala veliku prednost. U trećoj četvrtini Španjolska je pobjegla na plus 18 (47-29), no Hrvatska je ipak vratila na podnošljiv zaostatak od 12 koševa (37-49). Posljednja dionica donijela je potpuni raspad hrvatske igre. U prvih sedam minuta naši su košarkaši zabili samo jedan koš, i to s linije slobodnih bacanja, a tijekom cijele posljednje četvrtine svega tri koša.

U susretu drugog kola Hrvatsku u četvrtak u 14.30 sati očekuje utakmica protiv Gruzije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter