Euro na putu gubitka prema dolaru šesti dan zaredom

Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)
Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)

Tečaj eura oslabio je u ponedjeljak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima i na putu je gubitka šesti dan zaredom, pod pritiskom najnovijeg pada prinosa na obveznice eurozone uslijed daljnjeg labavljenja monetarne politike.

Tečaj eura u takvom je ozračju oslabio prema dolaru za 0,4 posto, na 1,0561 dolar. Dodatne pritiske euru izazivaju natezanja Grčke s partnerima u eurozoni oko plana reformskih mjera uoči sastanka ministara financija eurozone 24. travnja kada bi se trebala razmatrati pitanja vezana uz daljnje financiranje Atene. Dolar je na sličnom postotnom dobitku bio prema jenu, ojačavši na 120,64 jena. Među izrazitijim promjenama tečaja izdvaja se britanska funta koja je skliznula na novu najnižu razinu u pet godina od 1,4567 dolara, uoči najneizvjesnijih parlamentarnih izbora u Britaniji u više desetljeća. Dodatni uteg su joj i prošlotjedni podaci iz industrijskog sektora koji su slabiji nego što se očekivalo. U fokusu su bile i australska i novozelandska valuta, koje su se našle pod većim prodajnim pritiscima nakon što su najnoviji podaci iz Kine izazvali zabrinutost u vezi rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Kineski izvoz u ožujku je pao za neočekivano snažnih 15 posto, najviše u godinu dana, a smanjen je i uvoz, za 12,7 posto, što je njegov najveći pad u šest godina, ukazujući na slabašnu domaću potražnju. Pozornost ulagača plijenile su i snižene prognoze Svjetske banke za istočnoazijska gospodarstva u razvoju i Kinu. Iz međunarodne financijske institucije pritom su upozorili na značajne rizike povezane s neizvjesnošću na globalnom planu.

"Sve to pruža negativnu sliku za australski dolar, čemu su posebno doprinijeli najnoviji podaci najvećim dijelom predvođeni onima o padu izvoza, što će se smatrati negativnim čimbenikom za cijelu regiju", kazao je Ian Stannard, valutni analitičar u investicijskoj banci Morgan Stanley u Londonu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter