EURO 2020. u više zemalja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UEFA namjerava izložiti prijedlog prema kojem bi se europsko nogometno prvenstvo 2020. igralo u šest zemalja, a ne kao do sada u samo jednoj ili dvije, izjavio je njemački predstavniku UEFA-inom izvršnom odboru Theo Zwanziger.

Zwanziger, koji je prije obnašao dužnost predsjednika Njemačkog nogometnog saveza (DFB), izjavio je da plan, kojeg tek treba ratificirati izvršni odbor UEFA-e, obuhvaća 12 zemalja domaćina proširenog turnira na kojem sudjeluje 24 reprezentacija, što je za osam više od sadašnjih 16 sudionica.

"Michel Platini mi je o tom planu govorio u našim osobnim razgovorima", kazao je Zwanziger za njemački dnevnik "Bild". "No njega tek treba ratificirati izvršni odbor UEFA-e."

Kako je izjavio Zwanziger, prema tom planu utakmice europskog prvenstva igrale bi se u 12 zemalja odabranih na temelju mjesta kojeg zauzimaju na UEFA ljestvici u vrijeme održavanja prvenstva i jesu li se plasirali na prvenstvo. Na primjer, ako se Njemačka plasira na prvenstvo ona bi utakmice svoje skupine igrala na olimpijskom stadionu u Berlinu, piše "Bild".

Platini je u listopadu izjavio da će nastaviti forsirati ideju o tome da se Euro 2020. igra u više zemalja Europe, ali samo ako članice UEFA-e budu za to. "Ako im se ideja svidi, iznijet ćemo pojedinosti da vidimo kako organizirati Euro u nekoliko europskih zemalja, ali tek 2020.", kazao je Platini.

Kako je dodao, prvenstvo s više sudionica 2020. bilo bi preskupo za samo jednu ili dvije zemlje domaćina. O njegovoj ideji s utakmicama u desetak zemalja raspravljat će se na izvršnom odboru u prosincu, dok bi se odluka o tome mogla donijeti iduće godine. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter