EURO 2012: Španjolci do naslova u velikom stilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kijev. Olimpijski stadion. Sudac: Pedro Proença (Portugal). Strijelci: 0:1 David Silva ('15.), 0:2 Jordi Alba ('41.), 0:3 Torres ('84.), 0:4 Mata ('89.)

ITALIJA: Buffon, Chiellini (od '21. Balzaretti), Abate, Barzagli, Bonucci, Marchisio, De Rossi, Montolivo (od '56. Thiago Motta), Pirlo, Balotelli, Cassano (od '46. Di Natale).

ŠPANJOLSKA: Casillas, Piqué, Ramos, Arbeloa, Alba, Iniesta (od '87. Mata), Xavi, Fabregas (od '75. Torres), Alonso, Busquets, Silva (od '59. Pedro).

U finalnom susretu Europskog nogometog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini reprezentacija Španjolske je pred 64.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedila Italiju 4:0 (2:0) postavši prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova, ali i prva koja je obranila europski naslov. Golove u najuvjerljivijoj pobjedi u finalima europskih prvenstava postigli su David Silva (14), Jordi Alba (41), Ferando Torres (81) i Juan Mata (88).

Najbolja igra Španjolske na ovom Euru, napokon je "tiki-taka" funkcionirala kako treba, lopta je išla brzo i igraci "furije" su lagano probijali talijansku obranu i stvarali prigode. Odlicnu igru u prvom poluvremenu Španjolci su okrunili sa dva gola, Davida Silve (14) i Jordija Albe (41). Ako su Talijani i imali nade u preokret, one su propale u 60. minuti. Thiago Motta se ozlijedio, a buduci da je izbornik Cesare Prandelli vec napravio tri zamjene, do kraja susreta Talijani su imali igraca manje.

Do prve prigode na utakmici cekali smo 10. minuta. Nakon tri dodavanja Xavi Hernández se našao u izglednoj situaciji, ali njegov udarac sa 17 metara otišao je iznad gola. Španjolci su poveli u 14. minuti. Iniesta je proigrao Fabregasa na desnom boku, a ovaj daje povratnu loptu za Davida Silvu koji sa sedam metara glavom pogada mrežu.

Nakon toga dva puta je zaprijetila Italija preko Cassana. U 29. minuti Cassano je promiješao španjolsku obranu, ali sa deset metara slabo puca, pa Casillas lakocom brani. Cetiri minute kasnije Cassano pokušava sa vrha 16-erca, ali opet brani Casillas. Odlicnu igru u prvom poluvremenu Španjolci su okrunili drugim pogotkom u 41. minuti. Nakon izgubljene lopte na sredini terena najbolji playmaker na svijetu Xavi Hernández odlicno je asistirao Jordiju Albi, koji je dotrcao iz pozadine i zabio za 2:0.

U drugom poluvremenu umjesto Cassana u igru je ušao Di Natale i odmah se našao u prilici. Na ubacaj Abatea sa desne strane Di Natale sa deset metara glavom puca preko gola. U 51. minuti nova prilika za Di Natalea, koji iz okreta puca sa deset metara, ali Casillas fantasticno brani. Treba spomenuti i akciju Fabregasa u 48. minuti, kada se sa dva driblinga u kaznenom prostoru našao u dobroj situaciji, ali nije imao snage dovršiti posao.

U 50. minuti sudac je mogao dosuditi penal za Španjolsku, nakon što je Ramosova lopta pogodila u ruku Bonuccija, ali ništa od toga. Sve nade Talijana u preokret propale su u 60. minuti. Thiago Motta, koji je ušao samo tri minute ranije, ozlijedio se, a buduci da je izbornik Cesare Prandelli vec napravio tri zamjene, do kraja susreta Talijani su imali igraca manje. Nakon toga Španjolci su usporili ritam, ali ipak su do kraja susreta još dva puta zatresli mrežu. U 84. minuti pogodio je Torres, a asistent je ponovno Xavi Hernández.

A u 88. strijelac je bio Juan Mata, nakon asistencije Torresa.

"Furija" je 2008. slavila na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, prije dvije godine je pobijedila na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a sada je bila najbolja i u Poljskoj i Ukrajini. Za španjolsku reprezentaciju je ovo bila ukupno treca europska titula nakon što je bila najbolja i 1964. godine.

Torres je postao prvi igrac koji se upisao medu strijelce u dva uzastopna europska finala.


Podijeli: Facebook Twiter