Euro 2012: Hrvatska danas napada Irsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbrojavanje je završilo. Hrvatska nogometna reprezentacija veceras u Poznanju od 20.45 protiv Irske igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu. Ta ce utakmica uvelike odrediti ambicije sve osporavanije generacije u potrazi za izgubljenom igrom i izbornika na odlasku.

Slaven Bilic na kraju svoga izbornickoga puta nema lagan zadatak. Mora izvuci maksimum iz momcadi koja je vrhunac doživjela na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj prije cetiri godine i zadovoljiti apetite nezasitne nacije koja traži plasman u cetvrtfinale ne mareci pritom za renomirane protivnike (Španjolska, Italija).

Buduci da Hrvatska uoci prve utakmice ne može umaknuti visokom medunarodnom rejtingu (8. mjesto na FIFA-inoj ljestvici) i ulozi favorita kojom ju je natovario nogometni puk, Bilic je odlucio napasti Irce. To, uostalom, sugerira odabir igraca u osnovnom sustavu 4-4-2.

Utakmicu ce na razlicitim mjestima u momcadi poceti šestorica ofenzivno orijentiranih igraca. Redom: Srna kao desni bek, Rakitic (desno) i Perišic (lijevo) na bocnim pozicijama u veznoj liniji, Modric u svojoj uobicajenoj ulozi razigravaca i dvojica napadaca, Mandžukic i Jelavic.

Balans napadacke momcadi držat ce jedini vezni igrac defenzivne orijentacije (Vukojevic), dva središnja stopera (Corluka, Schildenfeld) i lijevi branic (Strinic). Bilic je neke dvojbe (Vida ili Srna, Srna ili Rakitic) razriješio onoga trenutka kad je ocito shvatio da Vida na osjetljivoj poziciji (desni branic) ne može odgovoriti zahtjevima velikoga natjecanja i da je protiv zatvorene irske formacije na skracenom terenu važnije da lopta bude u sigurnim nogama Rakitica nego ishitrenoga Srne, koji u klubu ionako godinama igra beka.

Hrvatska je opet na velikoj sceni. I neka je. Zbog nogometa ce ovih dana mali hrvatski covjek zaboraviti minuse na tekucim racunima, bracne nesuglasice, osakacene place, ekshibicije na Markovu trgu, globalno zatopljenje... Ništa mu nece biti važnije od izoštrene slike maloga ekrana na kojem ce se uoci dvoboja s Ircima ukazati hrvatski nogometaši kako gordo koracaju prema svlacionici gradskoga stadiona u Poznanju nakon što su izašli iz autobusa na procelju kojega velikim slovima piše: "Naš ponos je naša snaga". Gospodo u kopackama, nemojte ga razocarati. (Marko CVIJANOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter