Eurima sprijeciti zagadenje mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Lokalna rješenja za integralno upravljanje morem i priobaljem u sjevernom Jadranu", naziv je projekta koji je Opcina Medulin nedavno kandidirala na europski natjecaj IPA ADRIATIC. Vrijednost projekta je 2,4 milijuna eura, a u njemu bi, osim medulinske, sudjelovale i dvije talijanske opcine Staranzano i Monfalcone te Javna ustanova Kamenjak, udruga Zelena Istra, Natura Histrica, Adriatic GreetNet i Social Cooperative Mosaico.

Svi sudionici financirali bi projekt s 15 posto iznosa koji je odreden po sudioniku projekta, a Opcina Medulin kao vodeci partner trebala bi izdvojiti 125 tisuca eura. Glavni su ciljevi jacanje lokalnih vlasti kroz razmjenu iskustava i edukaciju na podrucju u ocuvanju mora i priobalja, smanjenje i prevencija zagadenja, povecanje istraživanja i poboljšanje pristupa mjestima od opce važnosti.

S hrvatske strane, projekt predvida izradu elaborata za dvije lokacije koje se žele proglasiti morskim rezervatom u medulinskom akvatoriju. Radi se o podmorju otoka Šekovac, Fenera i Ceja, koje se prostire na 284 hektara, te akvatoriju od Fenolige do uvale Debeljak na 123 hektara. Istovremeno ce se izraditi i Plan upravljanja zašticenim podrucjem rta Kamenjak i medulinskim arhipelagom. Planira se i izgradnja sidrišta u uvalama Portic i Debeljak koje se nalaze u akvatoriju zašticenog krajobraza Kamenjaka.

Specifican cilj projekta za obje strane je uspostava mehanizama kojim bi se ukinuli izvori zagadenja u morskim sredinama i omogucile brže intervencije u lucicama u slucajevima zagadenja, što podrazumijeva nabavku adekvatne opreme, eko-broda i edukaciju lokalnog stanovništva s hrvatske strane te uredenje po jednog eko-otoka u svakoj opcini. No, prije toga potrebno je napraviti plan upravljanja lucicama i definiranja mjera za brze intervencije koji ce se prevesti na cetiri jezika i biti tiskan radi informiranja javnosti.

S talijanske strane planira se kupnja privatnog zemljišta na otoku Cona radi poboljšanja pristupa zašticenom podrucju plaže u Staranzanu i integriranja cijelog podrucja. Rezultati natjecaja ocekuju se pocetkom sljedece godine i ukoliko projekt prode, planira se realizirati kroz koje dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter