Eugen Varzić na izložbi "Pojam o sebi"


U Galeriji Prica u Samoboru sutra se otvara 4. trijenale autoportreta naslovljen "Pojam o sebi". Na natječaj je pristiglo ukupno 190 prijava, od kojih je stručni žiri odabrao 75 autora za izlaganje, među kojima je i Eugen Varzić, samostalni umjetnik koji već 20 godina živi i aktivno djeluje u Istri, a stvara u Kufcima kraj Poreča, a predstavit će se svojim autoportretom pod nazivom "45", ulje na platnu, 120x140 cm, 2017.

Ova značajna trijenalna žirirana izložba posvećena motivu autoprotreta okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske i regije, a temelji se na Zbirci Lukin koja broji preko 2000 umjetničkih djela od kojih je većina autoportreta i to najznačajnijih hrvatskih umjetnika kao što su: Ivo Dulčić, Ivo Friščić, Ivo Šebalj, Branko Becić, Ljubo Ivančić, Nives Kavurić-Kurtović, Branko Ružić, Đuro Seder, Zlatko Kauzlarić-Atač i mnogi drugi.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

- Netko je jednom rekao kako je spoznaja sebe početak mudrosti. Spoznati sebe te oblikovati pojam o sebi pomoću vlastitih misli i vjerovanja zahtijeva direktno okretanje k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van. Riječ je o najintimnijim spoznajama do kojih možemo dospjeti ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja.

Četvrti trijenale autoportreta povezivanjem teorije svijesti o sebi s likovnom interpretacijom samoga sebe stavlja naglasak na sadržajni aspekt autoportreta koji ne ograničuje likovnu interpretaciju teme, već potiče na slojevito promišljanje. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena, zapisala je u predgovoru koji prati izložbu Sonja Švec Španjol.

Izložba će se moći razgledati do 8. listopada, a nositelj i organizator izložbe je Galerija Prica, POU-a Samobor. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter