Eugen Varzic izlaže u Istarskoj sabornici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni posjetitelji ispunili su sinoc Istarsku sabornicu u Porecu dje je svecano otvorena izložba slika akademskog likovnog umjetnika Eugena Varzica pod nazivom "Drugi svijet".

Velik odaziv umjetnikovih prijatelja, kolega, ljubitelja umjetnosti iz cijele Istre, pokazao da je publika ovakav dogadaj željno išcekivala.

"Drugi svijet" novi je Varzicev ciklus slika, nastao u prilicno kratkom vremenu, ali uz temeljite i dugotrajne pripreme. Rezultat je serija slika veceg formata, specificnih i po tome što je ukupan proces njihova stvaranja bio dostupan putem bloga koji je umjetnik vodio te profila na društvenim mrežama. Blog opisuje svaku sliku, te sadrži fotografije njihove izrade u gotovo svim fazama.

Povjesnicar umjetnosti Marino Baldini, koji je uz Vincija Lupisa, jedan od autora tekstova u pratecem katalogu, rekao je:

- Eugen je ostao vjeran figurativnom, a figurativno danas u likovnoj umjetnosti nije ona tematika u pristupu likovnom govoru koji je možda najoportuniji, možda je onaj najteži pristup. U etickom smislu, a ona je itekako temeljni dio Varziceva rada, to možete protumaciti na nacin da, ako ne znaš tocno što bi bilo najbolje, onda je najbolji onaj najteži put, rekao je Baldini.

Varzic se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli stvaranju izložbe, te dodao kako je velik broj okupljenih na otvaranju bio pozitivan šok. Najavio je kako nakon poreckog predstavljanja izložba seli 6. lipnja u Dubrovnik, a dio ciklusa vec je predstavljen na medunarodnoj skupnoj izložbi "Bijela - Plava - Crvena" u Slovackoj Trnavi.

Za glazbeni ugodaj na svecanosti otvaranja pobrinuli su se Varzicevi kolege Vedran Šilipetar i Livio Morosin, a izložba se može pogledati do 27. svibnja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

Info o slici putem QR kod citaca
Zanimljivost izloženih radova Eugena Varzica je i u tome što svaka slika sadrži zasebno generirani QR kod koji omogucava posjet web adresi bloga u jednom brzom koraku, bez tipkanja. Potrebno je imati u mobitelu instaliran QR kod citac, te ocitati kod uklopljen u kompoziciju slike i posjetitelj u trenu dobiva sve informacije o promatranoj slici.


Podijeli: Facebook Twiter