Eugen Varzić izlaže u Dubrovniku

Sveti Vlaho Eugena Varzića na izložbi u Dubrovniku
Sveti Vlaho Eugena Varzića na izložbi u Dubrovniku

Umjetnik Eugen Varzić, koji živi i stvara u Kukcima kraj Poreča, jedini je istarski predstavnik na skupnoj izložbi "Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti" nedavno otvorenoj u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku uoči fešte dubrovačkog zaštitnika.

Organizatori, udruga Festa Dubrovnik, tamošnja Hrvatska matica iseljenika i Galerija SebastianArt, uputili su poziv likovnim umjetnicima iz cijele Hrvatske za sudjelovanje u žiriranoj skupnoj izložbi čija je tema vezana uz lik ili štovanje svetog Vlaha. Žiri u sastavu: akademski slikar Josip Škerlj te povjesničari umjetnosti dr. sc. Antun Karaman i Marin Ivanović, je od 78 prijavljenih radova u različitim medijima za izložbu odabrao njih 46, među kojima i rad Eugena Varzića. Na otvorenju je, uz brojne autore i članove žirija, prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a izložba ostaje otvorena do 15. veljače.

Varzić je ovim uspjehom zadovoljan, a ove će godine u Dubrovniku održati i samostalnu izložbu. Osim toga, kako nam je otkrio, ideja je da se projekt Mosaic City u kojem sudjeluje, odnosno porečki međunarodni simpozij umjetnosti izrade mozaika, pomakne izvan granica Poreča i Istre. Planirano je da ove godine kao likovni recenzent, povjesničar umjetnosti u goste dođe dr. sc. Vinicije B. Lupis, viši znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" i voditelj Područnog centra Dubrovnik. Namjera je da se projekt predstavi u Dubrovniku, te da se u njegovoj užoj okolici također postavi javna skulptura izrađena u tehnici mozaika. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter