Eugen Borkovsky u berlinskom Prima Centru

Rad Eugena Borkovskog
Rad Eugena Borkovskog

"Weisse austellung, Frantalen", naslov je "Bijele izložbe" kojom se grožnjanski likovni umjetnik Eugen Borkovsky predstavlja u Prima Centru u Berlinu. Otvorenje je zakazano za 28. veljače, a bit će popraćeno projekcijom videorada "Syntax of rhythm" Katje Restović, plesnim performanceom Žaka Valente "To white" i glazbom Tylera Friedmana "The same hill". Ovaj su projekt poduprli Istarska županija i Grožnjan - Grad umjetnika.

- Ambijent Eugena Borkovskog ostavlja mnogo otvorenih pitanja: mora li priroda danas biti ponovno do te mjere artificijelno dotjerana kako bi ponovno zadobila pažnju promatrača, ili je pred nama zaista umjetno stvorena instalacija prirode jer nešto drugo (živo) u budućnosti više neće postojati? U drugoj, više optimističnoj interpretaciji, ovaj ambijent svojom taktilnošću, iznimnim senzibilitetom za veliki raspon efekata svjetla i sjene koji oblici grana i mreža stvaraju u čistom galerijskom prostoru, nudi ono što bismo mogli nazvati ultimativnim majstorstvom - razinom ovladavanja odnosa između djela i izlagačkog prostora u kojemu su djelo i prostor idealno stopljeni u nerazdvojni, međusobno zavisni suodnos u kojemu ništa nije vizualno-prostorno nedorečeno, zapisala je u predgovoru kataloga Iva Körbler.

- Govoreći o Eugenovu novom ciklusu, govorimo o bjelini. Tišini. Oblini. Jedinoj konkretnosti svijeta, naime, što se pričinja iluzijom, što grije bespućem hladnoće, što se virtuozno izvija svakim novim časom u svoju suprotnost. To je misteriozan put od pahulje do ledenih snježnih pokrivača, misteriozan put jezika koji nikada ne poručuje ništa određeno, ali se na svim jezicima može reći jednom riječju: bijelo!, objasnila je u svojoj recenziji Nataša Šegota Lah. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter