Eufrazijana: Otvorenje uz Ensemble Dialogos

Gitarist Petar Čulić 
Gitarist Petar Čulić 

U atriju Eufrazijeve bazilike u petak, 5. srpnja, u 21 sat ovogodišnju koncertnu sezonu otvorit će prestižni koncert vodećeg francuskog ansambla Ensemble Dialogos i njihove voditeljice Katarine Livljanić, pjevačice i muzikologinje koja predaje na Sorboni, rođene Zadranke, jedne od najcjenjenijih svjetskih stručnjakinja za srednjovjekovnu glazbu.

Ove godine sezona koncerata u Eufrazijani ulazi u svoje 52. izdanje, koje će tijekom srpnja i kolovoza pred domaće i strane ljubitelje klasične glazbe donijeti niz koncerata koji će se održavati uglavnom petkom u 21 sat. Organizator je porečko Pučko otvoreno učilište, a izbornica programa Katja Restović, voditeljica glazbeno-scenske djelatnosti, koja je ove je godine odabrala deset koncerata solista i ansambala koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije i porečke Turističke zajednice.

Nakon ovotjednog svečanog otvaranja, festivalski program se nastavlja u utorak, 9. srpnja, koncertom Zagrebačkog gitarskog trija osnovanog 1984. godine u sastavu: Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Treći koncert na programu zakazan je za petak, 12. srpnja, a nastupit će sopranistica Ana Karuza Lovrić i tenor Božimir Lovrić uz glasovirsku pratnju Ivana Pernickija.

Slijedi poseban glazbeni doživljaj, a priredit će ga Duo Balyk koji čine ruski par Volodimir i Natalia Balyk. Riječ je o neobičnoj kombinaciji harmonike i mandoline.

Krajem mjeseca srpnja publika u Eufrazijani prvi put će imati prilike čuti poznatog tenora Zlatka Aurelia Kokeze, splitskog opernog pjevača koji nastupa uz klavirsku pratnju Ivana Božićevića. Prvi petak u kolovozu namijenjen je gitaristima i onima koji uživaju u zvukovima akustične gitare, jer je gost mladi splitski glazbenik i virtuoz Petar Čulić za kojega je francuska skladateljica Colette Mourey skladala čak tri skladbe za solo gitaru kao "Hommage a Petar Culic" (Sonata Appassionata, Toccatina Barbaresca, Variations Serieuses).

U petak, 9. kolovoza, red ja na domaćim snagama, jer nastupa izvrsni Trio Nasasa u kombinaciji kontrabasa i dvije flaute koji čine Samanta Stell, Nataša Dragun te Sandro Peročević. U nastavku kolovoškog programa publici će se predstaviti Anna Malikova, sjajna pijanistica iz Uzbekistana, te nakon nje Zagrebački kvartet saksofona.

Zadnja dva koncerta festivala održat će domaće snage: 23. kolovoza nastupa "IstriaPhonic Orchestra" koji čine dvije solistice, pijanistice Ana Zečić Jeffers i Melita Lasek, te dirigent Denis Modrušan koji će se predstaviti "Duplim klavirskim koncertom", a 28. kolovoza nastupa čak petnaestak gitara okupljenih u sastavu Rhapsody Guitars. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter