Euforicna jazz vecer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su do Pule putovali desetak sati, Donny McCaslin sa saksofonom, Scott Colley s kontrabasom i Antonio Sanchez za bubnjevima ne samo da nisu pokazivali znakove umora, vec su na koncertu u sklopu Jazzbine u Domu oružanih snaga oduševljenoj publici priuštili fenomenalan, bez greške odsviran koncert u savršeno prikladnom prostoru. "Ponekad nas umor tjera da budemo još bolji, a i publika je bila stvarno predivna", objasnio nam je nakon koncerta iznimno raspoloženi i beskrajno skromni McCaslin cije ime nosi trio i koji je publici obecao da ce iduci put kad dode nauciti hrvatski. Za vrijeme nastupa se jednom ipak stidljivo zahvalio na našem jeziku.

Ne znamo što ih je sve tjeralo, ali McCaslin je pokazao što se sve može izvesti na tenor saksofonu iz kojeg je izvukao maksimum. Cini se da kada McCaslin svira, saksofon "vrišti", a McCaslin samog sebe tjera do krajnjih granica izdržljivosti pa nije ni cudo da je nakon jedne solaže bio uspuhan kao da je pretrcao pola Istre. Ma, nije to ništa za njega… Vecina skladbi bila je s njihova dva zadnja albuma, "Declaration" i "Recommended Tools", ako je to uopce bitno. Poceli su tiho, nenametljivo i prvo je rijec uzeo McCaslin sa svojim tenor saksofonom što je naglasilo tada još sanjivu blues atmosferu skladbe. Ocekivali smo da ce on, kao voda benda, biti glavni cijele veceri, ali ovaj se bend pokazao kao nevjerojatno demokraticna družina.

Veci dio publike kao da je cijelo vrijeme bio hipnotiziran, upijali su svaku notu i pazili na svaki takt, do kraja koncentrirani zbog cega su i neformalne solo dionice, a ne samo žestoke solaže, prepoznavali i nagradivali euforicnim pljeskom te potiho komentirali skoro svaki potez glazbenika. Mala sala Doma pokazala se kao pravi izbor jer je u njoj bolja akustika, što zbog niskog stropa, što zbog teških zavjesa koje su dobar zvucni izolator. Prisna atmosfera, upravo onakva na kakvu smo se navikli u Cabahiji, stvorena je u sali, ali se i preselila u hodnike gdje je McCaslin dijelio potpise i sa zadovoljstvom se fotografirao sa svojim mnogobrojnim fanovima.


Podijeli: Facebook Twiter