EU želi iste kutije za sve cigarete?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija mogla bi se vec sljedece godine povesti za primjerom Australije i uvesti identicno pakiranje za sve duhanske proizvode, što bi znacilo da proizvodaci duhana moraju s kutija skinuti vlastite karakteristicne boje, oznake i simbole.

Australija se na to odlucila još lani, ali su nedavno proizvodacima duhana dali dodatnih šest mjeseci za prilagodbu, pa ce se, umjesto od sredine 2012., nova pravila poceti primjenjivati od 1. prosinca sljedece godine.

Uvodenje identicnih pakiranja za sve cigarete, s fotografijama bolesnih organa na ambalaži, dio je kampanje australske vlade protiv pušenja.

No, proizvodaci i trgovci duhanskih proizvoda u zemljama clanicama Europske unije vec su se usprotivili takvoj mogucnosti i upozorili povjerenika EU-a za zdravstvo Johna Dallija da ce na takav eventualni prijedlog odgovoriti pravnim akcijama, izvijestio je portal EurActiv.

Prema pisanju tog portala, Europska komisija trebala bi pocetkom sljedece godine provesti redovitu reviziju europske direktive o duhanskim proizvodima iz 2001. s kojom se Hrvatska uskladila tijekom pregovora o clanstvu. Uoci revizije, Dalli priprema procjenu da razlicite politike utjecu na konzumaciju duhanskih proizvoda, a njegova glasnogovornica naglašava da Komisija još nije donijela nikakvu odluku, ali "pozorno i sa zanimanjem" prati razvoj dogadaja u Australiji.

Radna skupina federacije duhanskih trgovaca sastala se ovog tjedna u Bruxellesu i sasjekla ideju o identicnoj ambalaži za sve, a njihov je predsjednik upozorio da bi jednoobrazna pakiranja i prevelika zdravstvena upozorenja na ambalaži mogla rezultirati gubitkom i do 20 milijardi eura godišnje europskog poreznog prihoda.


Podijeli: Facebook Twiter