EU-zdravstvena iskaznica važeća i u Švicarskoj


Osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 1. siječnja ove godine mogu za vrijeme boravka u Švicarskoj koristiti zdravstvene usluge u slučaju hitne, neodgodive potrebe osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdao HZZO. Na isti način švicarski osiguranici s EU-karticom zdravstvenog osiguranja imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme boravka u Hrvatskoj.

Švicarska je ratificirala Protokol III o slobodnom kretanju osoba između EU i Švicarske Konfederacije, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Sada je postupak ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja hrvatskih državljana u Švicarskoj, kao i švicarskih državljana u Hrvatskoj, potpuno izjednačen s postupkom koji se primjenjuje u odnosima s drugim državama članicama EU-a.

Korisnici švicarske mirovine koji žive u Hrvatskoj i koji su do sada sami plaćali doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje, od 1. siječnja imaju pravo to regulirati na teret nadležnog švicarskog zdravstvenog osiguravatelja, pod uvjetom da HZZO-u dostave potvrdu E 121. Dakle, kako bi to pravo ostvarili, trebaju kontaktirati švicarskog osiguravatelja radi izdavanja potvrde E 121, a zahtjev za potvrdu moguće je uputiti i posredstvom nadležnog regionalnog ureda odnosno područne službe HZZO-a. (D. P.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter