EU: Zastupnici dovode u pitanje Matesovo imenovanje

Neven Mates (YouTube)
Neven Mates (YouTube)

Sedmero zastupnika iz pet zastupničkih klubova u Europskom parlamentu postavilo je pitanje Vijeću EU-a na koje ono treba odgovoriti usmeno u utorak popodne o tome zašto je hrvatski član Revizorskog suda Neven Mates imenovan protivno mišljenju Europskog parlamenta, a dvoje zastupnika su podnijeli amandmane na proračun u kojima traže da se zamrznu sredstva namijenjena Matesovu uredu dok on ne da zastupnicima prihvatljivo objašnjenje zašto je dezinformirao Parlament.

Matesa je Vijeće EU-a imenovalo članom Revizorskog suda, iako je dobio negativno mišljenje Europskog parlamenta. Na saslušanju u Europskom parlamentu obećao je da će odustati ako ne dobije pozitivno mišljenje parlamentaraca. Mišljenje Europskog parlamenta je savjetodavno, ali je Vijeće, koje ima konačnu riječ kod imenovanja članova Europskog revizorskog suda, do tada uvijek odlučivalo u skladu s preporukom Europskog parlamenta.

S tim u vezi, pitanje Vijeću postavilo je sedmero zastupnika iz pet klubova zastupnika: Jan Mulder (liberali), Ingeborg Graessle (EPP), Jens Geier (socijalisti i demokrati), Michael Theurer (liberali), Bart Staes (Zeleni), Ines Ayala Sender (socijalisti i demokrati) i Soren Bo Sondergaard (ujedinjena europska ljevica).

- Kada je Vijeće imenovalo novog člana iz Hrvatske Nevena Matesa, je li uzelo u obzir činjenicu da je kandidat izjavio, pismo i usmeno, da će povući kandidaturu ako Parlament objavi negativno mišljenje? Budući da je to bio slučaj, zašto je Vijeće imenovalo Matesa iako je rezultat glasovanja na plenarnoj sjednici bio 396 zastupnika protiv, 231 za i 45 suzdržanih? Zašto je Vijeće donijelo odluku suprotnu Parlamentu? Što Vijeće misli o učinkovitosti i vjerodostojnosti člana Revizorskog suda koji je prekršio obećanje koje je dao slobodno izabranom, demokratskom Parlamentu?, glase pitanje koje je postavilo sedmoro zastupnika.

Vijeće bi na ta pitanja trebalo odgovoriti u utorak u poslijepodnevnom dijelu plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Osim toga, dvoje zastupnika, Mulder i Graessle podnijeli su dva amandmana na proračuna EU-a za 2014., koji su već prihvaćeni na Odboru za proračunu, a o kojima će se glasovati u srijedu na plenarnoj sjednici. Oni traže da se suspendiraju sredstva namijenjena za Matesov ured dok on ne da "zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto je dezinformirao Parlament". Riječ je o iznosu od 1.810.250 eura.

Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luksemburgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU-a, uključujući račune svih tijela Unije. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi godišnji izvještaj o proračunu EU-a Europskom parlamentu i Vijeću ministara.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu. Oni moraju imati kvalifikacije za revizorski posao i moraju biti neovisni od nacionalnih i europskih institucija.

Neven Mates dugi je niz godina radio u inozemstvu, najvećim dijelom u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Nakon prijevremenog umirovljenja 2009. vratio se u Hrvatsku i preuzeo dužnost savjetnika u HNB-u, gdje je radio dok nije preuzeo dužnosti u Revizorskom sudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter