EU više ne koci Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici verificirala sporazum o izvlaštenju pomorskog dobra za Uljanik, što je jedan od uvjeta da Europska komisija i službeno prizna pulsko brodogradilište za društvo bez teškoca. Takvim se statusom Uljanik izdvaja iz procesa privatizacije i restrukturiranja te ga Bruxelles, odnosno Europska komisija, više ne ogranicava u ugovaranju novih brodova.

"Uspjeli smo uvjeriti Europsku komisiju da je Uljanik proveo program restrukturiranja, no ostalo je pitanje nelegalnih potpora i obveza koje Uljanik ne može vratiti, ali postoji model kompenzacije za oduzeto pomorsko dobro", objasnio je ministar gospodarstva ?uro Popijac.

Važnost spomenutog sporazuma je u tome što ce se izmedu države i brodogradilišta knjigovodstveno prebiti vrijednost pomorskog dobra s odštetama i potporama koje bi inace Uljanik morao vratiti državi. Dakle, država ce knjigovodstveno isplatiti obeštecenje Uljaniku za pomorsko dobro koje mu je izvlastila.

"Sporazum predstavlja preduvjet za rješavanje statusa državnih potpora koje je Uljanik primao u prethodnom razdoblju, a nisu bile uskladene s europskom praksom. Nakon povrata potpora bit ce mu omoguceno poslovanje pod uvjetima kakvi vrijede u Europskoj uniji", stoji izmedu ostalog u obrazloženju odluke Vlade.

Prema Popijacevoj izjavi u cetvrtak u Vladi, sporazum ovog tipa vec je prihvacen u veljaci, ali u kontekstu privatizacije, stoga je bila potrebna nova verzija. Prema odluci Vlade iz veljace obeštecenje koje država mora isplatiti Uljaniku iznosi 1,037 milijardi kuna, pa se može pretpostaviti da se oko tog iznosa krecu i ukupne potpore koje je Uljanik dobio od 2006. godine.

Medutim, ono što Vlada još nije riješila, a uskoro bi trebala, pitanje je koncesije, napominje Rajko Kutlaca, predstavnik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku. Sindikat inzistira na ugovoru o koncesiji koji bi se odnosio iskljucivo na brodogradevnu djelatnost, cime se garantira ocuvanje radnih mjesta.

"Hoce li jednog dana doci do privatizacije, o tom potom. Možda i hoce. I tada cemo kao sindikat inzistirati na radnickom dionicarstvu", kategorican je Kutlaca.

Hrvatska je Vlada u cetvrtak odlucila i da ce ici na treci krug privatizacije brodogradilišta Kraljevica, raspisat ce se natjecaj za prodaju 99,54 posto dionica Kraljevice pod posebnim uvjetima, za jednu kunu. U drugom krugu privatizacije za Kraljevicu nije bilo ponuda, no od tada postoji stalan interes nekoliko potencijalnih ponudaca, kazao je Popijac.

Objasnio je da je s Europskom komisijom dogovoreno da je za Kraljevicu moguce uciniti dodatne napore, ili kroz izravne pregovore s potencijalnim ponudacima ili kroz novi natjecaj. (Jasna ORLIC, Hina)

Kompenzacija - 1,03 milijarde kuna

Kako je istaknuto na sjednici Vlade, sporazumom država i Uljanik kompenziraju medusobna potraživanja - kod države je rijec o naknadi za oduzeto pomorsko dobro u iznosu od 1,03 milijarde kuna, a kod Uljanika o kreditima s državnim jamstvima od 59,7 milijuna eura (odnosno 436,8 milijuna kuna) i gotovo 600 milijuna kuna isplacenih državnih potpora uvecano za zatezne kamate od 1. ožujka 2006. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter