EU uvodi strože kazne za cyber kriminal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski zastupnici usvojili su novi zakon koji uvodi strože kazne za kibernetičke napade, osobito one koji ciljaju ključnu nacionalnu infrastrukturu i uključuju krađu osjetljivih podataka s računala.

Države članice EU-a trenutačno imaju različit raspon kazni za cyber kriminal. Nova direktiva usvojena u četvrtak nalaže maksimalne nacionalne kazne od najmanje dvije godine zatvora za pokušaj nezakonitog pristupa informatičkim sustavima.

Maksimalna kazna za napade na energetsku i prometnu infrastrukturu i vladine mreže bit će pet godina ili više, što je više nego do sada u većini država članica. Povećavaju se također kazne za nezakonito praćenje komunikacija ili proizvodnju i prodaju aplikacija za to.

Tvrtke koje koriste botnet mreže zaraženih računala (botova) za zlonamjerne ciljeve ili angažiraju hackere za krađu tajnih podataka po novim će pravilima odgovarati za kaznena djela počinjena za njih.

Microsoft je u lipnju pomogao u razotkrivanju jedne od najvećih svjetskih botnet mreža, koja je ukrala više od 500 milijuna američkih dolara s bankovnih računa.

Europski parlament direktivu je usvojio s 541 glasom za, 91 protiv i devet suzdržanih. Uskoro bi je formalno trebale usvojiti i države članice na sastanku Vijeća EU-a. Tada će imati dvije godine da je prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Danska je odlučila da će biti izuzeta iz primjene te direktive i zadržati svoj dosadašnji sustav. Velika Britanija i Irska usvojit će nova pravila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter