EU uvela zajedničku stražu na bugarsko-turskoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija u četvrtak je uvela Europsku graničnu i obalnu stražu na granici između Bugarske i Turske, nadajući se da će na taj način učinkovitije zaštititi vanjske granice te sačuvati schengenski prostor bez unutarnjih granica.

EU se nada da će na taj način uspjeti zadržati migrante podalje od zemalja članica bloka koji se još uvijek bori s političkim posljedicama njihova nekontroliranog dolaska tijekom posljednjih godinu dana.

Preplavljena s 1,3 milijuna migranata tijekom prošle godine, EU se usredotočila na zatvaranje vanjskih granica. Europska granična i obalna straža formirana je da bi odmah reagirala i da bi se njezini djelatnici razmjestili na bilo koje mjesto na kojemu se zamijeti povećan broj migranata.

"Osnivanje agencija simbol je EU-a, Europe koja je u stanju nositi se s problemom i pokazati učinkovitost u suočavanju s migrantima i sigurnosnim izazovima", rekao je na svečanosti otvaranja održanoj na tursko-bugarskoj granici povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos.

Priljev migranata doveo je do ogorčenih rasprava između zemalja EU-a, a da bi spriječio daljnje dolaske Unija poduzima sve oštriji pristup prema ekonomskim migrantima i ljudima koji ulaze u Europu ilegalno te ih želi vratiti natrag.

"Vrata su otvorena svima koji ispunjavaju uvjete za međunarodnom zaštitom. A zatvorena onima koji naše granice žele prijeći ilegalno. Moramo se usredotočiti na politiku njihova vraćanja", kazao je Avramopoulos.

U sklopu Europske granične i obalne straže, koja će zamijeniti agenciju Frontex na granici između Bugarske i Turske rasporedit će se 120 djelatnika iz europskih zemalja. Novo europsko tijelo imat će 1000 zaposlenika te u pričuvi 1500 graničara koje će za taj posao imenovati zemlje članice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter