EU ukinuo financijske sankcije Madarskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri financija zemalja clnica Europske unije ukinuli su u petak na sastanku u Luxembourgu financijske sankcije Madarskoj kojima je bilo zamrznuto 495 milijuna eura nakon što je Budimpešta poduzela odgovarajuce mjere za smanjenje proracunskog deficita.

Sankcije su uvedene u ožujku jer Madarska nije ucinila dovoljno na smanjenju proracunskog deficita da ne bi prelazio dopušteni limit od tri posto.

Vijece je prihvatilo mišljenje Europske komisije, koja je krajem svibnja preporucila da se Madarskoj ponovno omoguci korištenje gotovo pola milijarde eura zamrznute pomoci za razvoj kao nagradu za smanjenje proracunskog deficita.

Europska komisija je krajem svibnja srezala prognozu madarskog proracunskog deficita za 2013. na 2,7 posto BDP-a. Time je Bruxelles drugi put od suspenzije pomoci snizio svoju prognozu i sada ocekuje da ce manjak biti osjetno ispod plafona od 3 posto BDP-a.

Komisija je takoder kazala da je Madarska ucinila dovoljno da ispuni zacrtanu razinu proracunskog manjka u ovoj godini od 2,5 posto BDP-a.

Sankcije EU-a oznacile su najnižu razinu odnosa izmedu Bruxellesa i madarskog premijera Viktora Orbana, koji je u EU-u optuživan za jacanje autoritarne vladavine. Odnosi izmedu Bruxellesa i Budimpešte posljednjih tjedana su se poboljšali, cemu je doprinijela i nedavna odluka parlamenta da unese izmjene u snažno kritiziran zakon o središnjoj banci.


Podijeli: Facebook Twiter