EU ukinuo embargo na naoružavanje Sirijaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članice Europske unije u ponedjeljak su se u Bruxellesu dogovorile da neće produžiti embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima koji se bore protiv vladajućeg režima predsjednika Bašara al-Assada. Oko toga pitanja zemlje članice podijelile su se u tri tabora. U prvom su Francuska i Britanija, u drugom Austrija, Češka, Švedska i Slovačka, koje su želje da se sadašnji paket sankcija i dalje nastavi jer se pribojavaju da oružje ne završi u rukama protuzapadnih snaga. Najveći broj zemalja, na čelu s Njemačkom, u trećem je taboru koji je želio kompromis na način da se zadrži embargo uz neke promjene koje bi omogućile pomoć sirijskim ustanicima.

Francuska i Britanija su se obvezale da u ovom trenutku neće isporučivati oružje sirijskim ustanicima. No, ta obveza praktično prestaje vrijediti od 1. kolovoza. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je na sastanku u Bruxellesu praktično okončan Unijin embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima. "Iako trenutno nemamo plan slati oružje u Siriju, dobili smo fleksibilniji prostor za reakciju ako se situacija u Siriji nastavi pogoršavati", kazao je William Hague novinarima. Maratonski sastanak u Bruxellesu počeo je u ponedjeljak u 11.00 sati, bio je nakratko prekinut oko 20.30 sati, a na sastanku je kao promatračica sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Rusija je razočarana odlukom Europske unije o ukidanju embarga na oružje Siriji, izjavio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. "Donose se odluke koje ne pridonose postizanju političkog rješenja sukoba i unatoč svim izjavama EU-a u korist postizanja rješenja na temelju ženevskog sporazuma i unatoč dogovoru da treba ići u smjeru sazivanja međunarodne konferencije o Siriji ukida se embargo", rekao je Rjabkov dodajući da je to u suprotnosti s politikom koju provodi EU. Istaknuo je da će time biti nanesena "šteta izgledima za sazivanje međunarodne konferencije". (GI/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter