EU treba naći učinkovitija rješenja za krize i izazove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz ocjenu većine sudionika da EU mora naći učinkovitije odgovore na sigurnosne izazove, koji prijete dezintegracijskim procesima te jačanjem populističkog nacionalizma u zemljama članicama ali i u svijetu, u utorak je na Bledu završena tradicionalna dvodnevna međunarodna konferencija Bledski strateški forum na kojemu je sudjelovalo skoro 700 sudionika iz 50-ak zemalja.

Glavni panel drugog i završnog dana bila je rasprava ministara vanjskih poslova država iz jugoistočne Europe na temu je li EU za njih još privlačna i stabilizirajuća sila ili više nije, a druga je tema bilo političko i sigurnosno stanje u regiji.

Drugog dana Bledskog strateškog summita u raspravi je sudjelovao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je upozorio da vrata EU-a moraju ostati otvorena, ali se potužio da neki europski čelnici primjenjuju "dvostruke standarde" kad je riječ o Turskoj i stanju u njoj nakon neuspjelog puča. Međutim, istaknuo je da je i dalje njezin cilj članstvo u EU.

No, EU mora biti uključiva inkluzivna, multikulturalna i multikonfesionalna, rekao je turski šef diplomacije.

On je ocijenio da bi eventualni neuspjeh dogovora EU-a i Turske o zaustavljanju migranata bio "neuspjeh za sve". Za kaos i probleme vezano uz masovni priljev izbjeglica prošle i ove godine Cavusoglu je optužio "birokraciju" u Bruxellesu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je na sastanku s Cavusogluom da Ljubljana Tursku smatra ključnim faktorom u sprječavanju ponavljanja prošlogodišnje izbjegličke krize koja je u EU dovela više od milijun izbjeglica i migranata iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Nešto diplomatski diskretniji u svojim kritikama Bruxellesa i nekih članica bio je srbijanski ministar vanjskih poslovca diplomacije Ivica Dačić koji se u razgovoru sa slovenskim ministrom Erjavcem zauzeo za regionalnu stabilnost i jačanje ekonomskih odnosa.

Nakon ekonomske i migracijske krize, Brexita i porasta terorističkih prijetnji, EU bi mogla izgubiti dosadašnju privlačnost, ali je punopravno članstvo i dalje prioritet sadašnje vlade Srbije, kazao je Dačić na panelu o privlačnosti eurointegracijskog procesa.

EU bi mogla izgubiti privlačnost i zbog "politike uvjetovanja" koja stvara u javnosti država kandidata dojam neravnopravnog odnosa.

"Politika uvjetovanja nerijetko se provodi bez dovoljno političkog razumijevanja, čime u javnosti nastaje dojam neravnopravnog odnosa", kazao je Dačić.

"Svjedoci smo činjenice da se u nekim članicama EU-a u zadnje vrijeme dovode u pitanje proklamirane europske vrijednosti, dok je Srbija aktivnom politikom zadnjih godina dokazala kako se zalaže za pomirenje na zapadnom Balkanu, za ekonomske i pravne reforme, te za vladavinu prava", rekao je. Spomenuo je i pozitivnu ulogu koja se Srbiji priznaje kad je riječ o njenom ponašanju u migrantskoj krizi.

Na tradicionalnoj međunarodnoj  konferenciji je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u ponedjeljak tijekom "panela lidera" zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i albanskim premijerom Edijem Ramom izrazila zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja migrantske krize te upozorila da problem izbjeglica treba i dalje rješavati kao humanitarni problem, ali da treba pokazati i pragmatičnost i realizam. Također je kazala da taj problem treba rješavati na njegovu izvoru, u zemljama odakle migranti dolaze.

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je na bledskom skupu izrazio bojazan da bi se dezintegracijski procesi u EU-u mogli nastaviti te čak izazvati raspad Unije ako se njene članice počnu ograđivati barijerama zbog migranata i terorističkih prijetnji jer se tako ujedno onemogućuje slobodni prijelaz roba, ljudi i usluga na kojima se temelje načela EU-a i njen dosadašnji uspjeh.

Bilo je riječi i o porastu nacionalizma i populističke politike u Europi i svijetu, pri čemu je Pahor zagovarao tezu da postoji i korisni populizam, kako je nazvao pristup kad lideri i političari aktualne probleme migracija, sigurnosne prijetnje i izazove pa i terorizam građanima nastoje objasniti na pravi, ali shvatljiv način.

Predsjednica Grabar Kitarović upozorila je, među ostalim, na potrebu izbjegavanja ideoloških svađa u političkim raspravama, a upozorila je i na porast nacionalizma i populističke retorike u dijelu okruženja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter