EU traži od Londona da se jasno odredi oko ispunjavanja financijskih obveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija traži od Velike Britanije da se u roku od dva tjedna jasno izjasni u pogledu ispunjavanja financijskih obveza ako želi u prosincu dobiti zeleno svjetlo za pregovore o budućim odnosima s EU-om, izjavio je u petak glavni europski pregovarač Michel Barnier.

"Moj je odgovor je - da", odgovorio je Barnier na novinarsko pitanje može li potvrditi kako od Londona očekuje da iziđe s jasnim stajalištem o ispunjavanju financijskih obveza.

Britanska vlada i do sada je govorila da ne bježi od svojih financijskih obveza prema europskom proračunu, ali se ne želi izjasniti o koliko se novaca radi. EU procjenjuje da bi Velika Britanija trebala platiti oko 60 milijardi eura, što je obveza koju je preuzela kao članica EU-a.

Britanski pregovarač David Davis i njegov europski kolega Michel Barnier održali su konferenciju za novinare nakon završetka šestog kruga pregovora o razdruživanju Velike Britanije od EU-a.

I šesti krug pregovora donio je malo napretka, stoga je Barnier odmah na početku rekao novinarima da ne očekuje od njega neku veliku objavu.

EU inzistira da se pregovori s Velikom Britanijom vode u dvije faze- najprije riješiti pitanja razdruživanja pri čemu su tri ključne teme: prava europskih građana u Velikoj Britanija, pitanje graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske i financijska nagodba. Nakon što se u ta tri ključna pitanja postigne "zadovoljavajući napredak" EU je spreman pokrenuti drugu fazu pregovora o budućim odnosima. S druge strane, London to ne odbacuje eksplicitno, ali stalno ponavlja da se i pitanje financijske nagodbe u granice u Irskoj moraju riješiti u sporazumu o budućim odnosima.

Davis je ponovio riječi premijerke Therese May iz njezina govora u Firenci od prije mjesec dana da "naši partneri u EU neće morati platiti više ili dobiti manje sadašnjem proračunskom okviru".

Riječ je o sedmogodišnjem proračunskom okviru EU-a za razdoblje 2014-2020.

Čelnici EU-a će na summitu u prosincu, na temelju Barnierove ocjene, odlučiti je li sazrelo vrijeme za drugu fazu.

"Potreban nam je iskren i stvaran napredak u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je Barnier. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter