EU strahuje od izbjegličkog vala iz Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini upozorila je ministre vanjskih poslova unije da bi gotovo pola milijuna raseljenih osoba iz Libije moglo krenuti u Europu i pozvala je zemlje članice da hitno djeluju kako se situacija ne bi otela kontroli.

Britanija je bila domaćin susreta na kojem su uz Mogherini bili predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Malte na marginama summita u Bruxellesu. Susret je organiziran zbog zabrinutosti da se Libija ignorira dok se unija fokusira na postizanje dogovora s Turskom o povratku izbjeglica iz Grčke.

"Više je od 450.000 raseljenih osoba i izbjeglica u Libiji koji su mogući kandidati za migraciju u Europu", smatra Mogherini. "Trajući sukob u Libiji i bezakonje omogućavaju krijumčarima da djeluju nekažnjivo".

Broj pristiglih iz Libije porastao je ovoga tjedna. Talijanski brodovi u petak su pokupili oko 600 migranata i jedno truplo, objavila je talijanska obalna straža koja upozorava na vjerojatnost porasta broja izbjeglica koji tim putem dolaze u Italiju. "Unatoč lošem vremenu i nemirnom moru brodovi dolaze", kazao je glasnogovornik obalne straže.

Više od 1,2 milijuna migranata uglavnom iz Afrike i Bliskog istoka stigao je u Europu od početka 2015. "Ove godine uočavamo blagi porast u broju migranata koji dolaze iz Libije", kazao je Federico Soda, ravnatelj ureda za Mediteran Međunarodne organizacije za migracije. "Do danas gotovo 12.000 migranata stiglo je u Italiju, oko  2000 više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kazao je. (H)

       


Podijeli: Facebook Twiter