EU sredstvima u ubrzanu izgradnju vodovoda i kanalizacije


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem Odluka o prihvatljivosti za korisnike koji su se javili na prvi natječaj za provedbu operacije 7.2.1. "Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda" koji je bio raspisan od 5. rujna do 5. listopada prošle godine. Iznos potpore za 75 odobrenih zahtjeva je gotovo 302 milijuna kuna, a među njima je i dvanaest projekata iz Istre ukupno vrijednih oko 65 milijuna kuna.

Istarskom vodozaštitnom sustavu odobreno je svih devet kandidiranih projekata vrijednih 48,8 milijuna kuna, Vodovodu Pula jedan projekt od 6 milijuna kuna, Istarskom vodovodu Buzet jedan projekt od 2,7 milijuna kuna te umaškoj firmi 6. maj odvodnja također jedan projekt vrijedan 7,1 milijun kuna. Predstoji potpisivanje ugovora o sufinanciranju. Kroz provedbu odobrenih projekata značajno će se unaprijediti kvaliteta života te omogućiti ostanak stanovništva na ruralnim područjima.

Zaštita izvorišta

Na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede za provedbu Mjere 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., za podmjeru 7.2.1. Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, IVS je prijavio devet sustava iz devet različitih jedinica lokalne samouprave, od kojih za sedam samo kolektorsku mrežu, a za dva sustava mrežu i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupni iznos koji je prihvatljiv za sufinanciranje iznosi 48,8 milijuna kuna. Riječ je o sustavima Podmeja - Cerje- Grimalda, Ritošin Brig, Rapavel - Anžići-Smolići, Štrmac, Lindar, Loborika, Ročko Polje, Vicani i Mandalenčići.

- Sto postotno financiranje ovih zahvata za nas znači ubrzavanje daljnje gradnje, mogućnost da brže dođemo do cilja i da u što kraće vrijeme izgradimo sustave u što više naselja. Uz ova sredstva kao i uz redovne prihode IVS-a u stanju smo napraviti jedan veliki korak naprijed. Doista smo dobili vjetar u leđa, a isto tako s obzirom na ovakve rezultate, ujedno i potvrdu da smo dobro planirali, imali spremne projekte u velikom broju i to kvalitetno napravljene s obzirom su svi prošli natječaj, izjavio je direktor IVS-a Daniel Maurović. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter