EU sprema globe bankama zbog manipulacija euriborom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija sprema se velikim globama kazniti banke zbog navodnog sudjelovanja u manipuliranju referentnim kamatnim stopama euriborom te liborom za japanski jen, objavio je londonski dnevnik The Financial Times.

Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank i Societe Generale spremne su platiti globe idući mjesec nakon što potpišu odgovarajući sporazum s Bruxellesom. JPMorgan, HSBC i Credit Agricole mogle bi svoje kazne platiti kasnije, bez prethodnog potpisivanja takvog sporazuma, objavio je londonski financijski dnevnik u utorak na svojim internetskim stranicama. Francuske banke Societe Generale i Credit Agricole odbile su komentirati takve napise na upit francuske novinske agencije.

Banke koje su postigle nagodbu mogu očekivati niže kazne.

Libor i Euribor su referentne kamatne stope na inozemnim tržištima po kojima se banke međusobno zadužuju a temelje se na procjenama koje podastire određena skupina banaka. Taj indeks koristi se za utvrđivanje kamatnih stopa za mnoštvo ugovora i financijskih proizvoda, podsjećaju u FT-u.

Navedeni skandal izbio je prošle godine nakon što su američki i britanski regulatori kaznili britansku banku Barclays s 290 milijuna funta (339 milijuna eura) zbog pokušaja manipulacija međubankovnim kamatnim stopama u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

Nedavno je nizozemska banka Rabobank najavila da se sprema platiti globu u iznosu od 774 milijuna eura zbog optužbi da je sudjelovala u namještanju kamatnih stopa libor. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter