EU - spas za kuhare i konobare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Danas vas ceka 890.219 oglasa za posao». Ta optimisticna recenica docekuje sve koji posao traže preko EURES-a, europske burze rada, na kojoj se objavljuju natjecaji za slobodna radna mjesta u 27 zemalja clanica Europske unije te Švicarskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu.

Situacija danas nije svijetla niti u EU-u, no veliko podrucje i velika gospodarstva nužno znace i veci broj slobodnih mjesta nego što ih može ponuditi Hrvatska.

Kad postane clanica EU-a, i hrvatski gradani moci ce lakše i bez birokratskih prepreka, poput radnih dozvola i kvota, posao potražiti u nekoj drugoj europskoj zemlji. Usporedba podataka EURES-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje, pak, da bi neke kategorije ljudi, koji bezuspješno u Hrvatskoj pokušavaju dobiti posao, u nekoj od zemalja clanica EU-a možda imali više srece.

Tako, primjerice, na burzi trenutno posao traži gotovo cetiri tisuce ljudi kvalificiranih za rad u kuhinji, dok se po Europi u isto vrijeme traži oko 3.500 kuhara. Najviše slobodnih radnih mjesta je u Velikoj Britaniji, više od dvije tisuce. Potražnja za konobarima, konobaricama i barmenima postoji i u europskim zemljama: EURES je u posljednja tri dana oglasio gotovo tri tisuce oglasa za taj posao.

U potrazi za poslom trenutno je i 3.600 hrvatskih frizera, no jagme za tim zanimanjem u EU-u baš i nema. U Hrvatskoj je trenutno više od 20 tisuca nezaposlenih cistacica, a u zemljama EU-a nudi se deset puta manje oglasa za posao cišcenja ureda, hotela i slicnog. No, zato postoji velika potražnja za gradevinskim radnicima. Samo Belgija nudi više od 5.700 oglasa za taj tip posla.


Podijeli: Facebook Twiter